A cégbíróság tavaly 12 184 magánszemélyt tiltott el a cégvezetéstől, az érintettek a következő 5 évben nem tölthetnek be cégvezetési, cégképviselői jogköröket és többségi tulajdonosi szerepköröket sem – közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

A cégbíróság jellemzően jogerősen megállapított, ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől. Az elmúlt 5 év adatai alapján 41 789 magánszeméllyel szemben él ez a fajta tiltás, és az Opten szerint ez a szám a következő években tovább emelkedik, ugyanis jóval kisebb az elévülő eltiltások száma, mint az újonnan eltiltott személyek száma.

A közlemény idézi Pertics Richárdot, az Opten céginformációs igazgatóját, aki kifejtette, hogy sok esetben az eltiltott közvetlen vagy közvetett módon egyéb cégekben is befolyással bír, így egy-egy magánszemély eltiltása egész cégcsoportokat is érinthet.

A cégstruktúra rendezése érdekében hozott intézkedések közül kiemelték, hogy 2017 júliusa óta magasabb céltartalékot kell képezni az adósnak a felszámolás elején a felszámolás költségeire, valamint 2018 januárjában bevezették az adófizetési biztosíték intézményét is. Az adófizetési biztosíték cégalapításkor lehet esedékes azoknál az adózóknál, akik korábban adótartozással, jogutód nélkül szüntették meg cégüket. Ez a jogszabály tovább csökkentheti azt a gyakorlatot, hogy a tiszta lap reményében sok vállalkozó hagyja magára cégét és új vállalkozás indításával próbálkozik. 

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) publikálja a megbízható adózónak minősített adózók nevét, valamint, hogy a kezdő vállalkozások mentorálást kérhetnek az adóhivataltól. 

A közleményben ismertették, hogy Magyarországon rendkívül magas a felszámolások és kényszertörlések száma. Pertics Richárd közölte: tavaly 6800 cég állt felszámolási eljárás alatt, kényszertörlési eljárás pedig 16 663 vállalkozást érintett.