A határidő lezárultáig az érintett uniós tagállamok mindegyike, köztük Magyarország is további tájékoztatást nyújtott a levegőminőség javítása érdekében tervezett intézkedéseiről – közölte az Európai Bizottság illetékes szóvivője, leszögezve, hogy március közepén, a beérkezett levelek értékelését követően szükség esetén bíróság elé  idézik a légszennyezettségi határértékeket túllépő országokat.

Mina Andreeva a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a megadott határidőig mind a kilenc érintett állam – Csehország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország és Szlovákia – információkat küldött arról, miként tervezik mielőbb orvosolni a problémát.

Az Európai Bizottság január végén rendkívüli ülésre hívta ezen uniós országokat, amelyekkel szemben már második szakaszba lépett a magas légszennyezettség miatt korábban megindított kötelezettségszegési eljárás, és tíz napot adott rá, hogy bemutassák tervezett lépéseiket.

A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az ügyben az Európai Bírósághoz fognak fordulni, amennyiben nem találják hitelesnek és hatékonynak a tervezett tagállami intézkedéseket. Hozzátette, a válaszok értékelése várhatóan március közepéig fog tartani, a bizottság szükség esetén ezután fog lépni.

Európában legalább évi 400 ezren halnak meg a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségekben. A rossz légminőség évente több mint 20 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak – közölte az Európai Bizottság. 

Amennyiben egy tagállam az Európai Bíróság első ítélete ellenére sem cselekszik, a bizottság újabb jogsértési eljárást indíthat, és ekkor már egy figyelmeztetés után a bírósághoz fordulhat, bírság kiszabását javasolva az érintett országgal szemben.