Az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárás keretében újból felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi árrésének korlátozását.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegésekkel kapcsolatos márciusi határozatait tartalmazó csomagja keretében úgy határozott, hogy újabb jogi lépéseket tesz, az eljárást második szakaszába lépteti és indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak, mert a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi értékesítésére vonatkozó nemzeti szabályok nem egyeztethetők össze az uniós joggal.

Mint közölték, a magyar jog szerint a kiskereskedők kötelesek azonos árrést alkalmazni a hazai és az importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre. A bizottság véleménye szerint ez visszafoghatja az importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek értékesítését a hazai termékekhez képest, mivel megnehezítheti az importőrök és kiskereskedők számára, hogy vonzóbb árakon kínálják az importált termékeket, amelyeket általában a hazai fogyasztók kevésbé ismernek.

A tájékoztatás szerint 2017 februárjában a bizottság felszólító levél útján megindította a kötelezettségszegési eljárást. A bizottság akkor aggályainak adott hangot azzal kapcsolatban, hogy e szabályok ellentétesek az áruk szabad mozgásának elvével, valamint aláássák a mezőgazdasági termékek tisztességes versenyen alapuló szabad ármeghatározását.

Mivel a magyar hatóságok ez idáig fenntartották álláspontjukat, az uniós bizottság úgy határozott, hogy indokolással ellátott véleményt küld részükre. Amennyiben Magyarország az indokolással ellátott vélemény kézhezvételétől számított két hónapon belül nem teszi meg a szükséges lépéseket, a bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.