Naponta átlagosan hét késes támadás történt Berlinben tavaly – írta szerdán a Berliner Morgenpost című német lap a tartományi rangú főváros kormányának adataira hivatkozva.

A lap a Berlinben ellenzékben lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik helyi törvényhozási képviselője, Peter Trapp írásbeli kérdésére adott kormányzati választ idézve azt írta, hogy 2017-ben a városban 2737 olyan bűncselekmény történt, amelyben kést használtak. Ez 200-zal több az egy évvel korábbinál, és nagyjából 300 esettel haladja meg a tíz évvel korábbit.

Peter Trapp, aki minden évben kikéri az adatokat a szenátustól – a berlini kormánytól – sürgeti, hogy a késelést súlyos testi sértés helyett minősítsék emberölési kísérletnek.

Életveszélyes lehet egy késszúrás a combon, ha ütő- vagy verőeret ér – indokolta kezdeményezését a Berliner Morgenpostnak.

A kormányzati adatok szerint tavaly 560 esetben 21 évesnél fiatalabb volt a feltételezett elkövető, 80 esetben pedig 14 évesnél fiatalabb, vagyis gyerek.

A legutóbbi nagy figyelmet keltő késes támadás gyanúsítottja 15 éves. A sajtóban Edgar H. néven azonosított fiú több késszúrással meggyilkolta egy 14 éves iskolatársát, egy lányt annak otthonában. A fiú beismerte tettét.

A berlini rendőr-főkapitányság kimutatása szerint tavaly valamennyi típust együttvéve 520 437 bűncselekményt regisztráltak a 3,6 millió lakosú német fővárosban, ami 8,5 százalékkal – 48 423 esettel – kevesebb az egy évvel korábbinál.

A csökkenés mindenekelőtt a zsebtolvajlások és lakásbetörések 39,4 százalékos, illetve 25,4 százalékos visszaesésének tulajdonítható. A bűncselekmények több típusában viszont emelkedett a regisztrált esetek száma, a közterületen elkövetett testi sértéseknél például 16,7 százalékos, a szexuális bűncselekményeknél 32,2 százalékos a növekedés. Az utóbbival kapcsolatban rámutattak, hogy a növekedés fő oka a jogi szabályozás változása, ugyanis 2016 novemberétől szigorítást vezettek be, amelynek részeként a nemiséggel kapcsolatos szóbeli támadásokat is a szexuális bűncselekmények közé sorolják.