Bár az elmúlt hónapokban az EU-ban látszólag kevesebb szó esett a migránsok kötelező szétosztásáról, valójában több fronton is gőzerővel zajlik a kvótarendszer előkészítése – írta az Alapjogokért Központ elemzésében.

Az Európai Unió soros bolgár elnöksége március elején készített egy javaslatot a dublini rendelet reformjáról, amelynek központi eleme, hogy a “túlterhelt” tagországokból kell szétosztani a többi ország között a bevándorlókat. A tervezet alapján akkor lépne életbe az új mechanizmus, ha egy tagállamban több menedékkérelmet nyújtanak be, mint az ország előre meghatározott kvótája. Ez Magyarországnak évente nagyjából 10 500 bevándorló befogadását jelentené – olvasható az elemzésben.

A kvóta másik eleme az uniós áthelyezési keret, amely abban különbözne az előbbiektől, hogy nem az uniós tagállamok területéről, hanem az EU-n kívülről kerülne sor az ENSZ által meghatározott számú bevándorló áttelepítésére és szétosztására.

Az Alapjogokért Központ tanulmányában hangsúlyozta: a “kvótapártiak” valódi célja nemcsak a bevándorlók szétosztása, hanem a “kierőszakolt multikulturális társadalmak létrehozásán keresztül a tagállami szuverenitás végleges meggyengítése”. Ez az előfeltétele ugyanis egy olyan föderális Európa létrehozásának, amelyben többé már nincs szükség az erős nemzetállamokra – írták.