A védőhöz való hozzáférésről és a költségmentességről tartott egynapos, interaktív képzéseket ügyvédek számára a Magyar Helsinki Bizottság. A képzéseken különös figyelmet fordítottak a terhelt tájékoztatása, a védőkirendelés, a személyes költségmentesség, a védő eljárási cselekményekről való tájékoztatása és a konzultáció körülményeinek témáira.

A három képzésre különböző helyszíneken került sor: Budapesten 2018. január 26-án, Miskolcon február 2-án és Szegeden február 27-én. A képzéseket „A büntetőeljárási jogok erősítése: az ügyvédhez és a költségmentességhez való jog hatékony implementációja a Stockholmi Program szerint” című nemzetközi projekt keretében tartották.

Az országos és megyei ügyvédi kamarák közreműködésével, valamint közvetlenül terjesztett felhívás nyomán egy összesen 47 fős résztvevői kör formálódott, így az egyes képzéseken a kis létszám lehetővé tette a kötetlen beszélgetéseket, a résztvevők megoszthatták egymással a saját mindennapi munkájukban szerzett tapasztalataikat, és lehetőség nyílt minden felmerülő kérdés megvitatására.

A képzések két célt szolgáltak: (1) információk átadását a védőhöz és költségmentességhez való jogra vonatkozó nemzetközi kötelezettségekről és (2) a szakmai eszmecsere előmozdítását a hazai szabályozásban és gyakorlatban azonosított, releváns problémákról. Az első cél érdekében a Helsinki Bizottság előadásokat tartott, különös hangsúlyt helyezve az Európai Unió joganyagára és az Emberi Jogok Európai Bírósága joggyakorlatára. A második célt a projekt keretében elkészült, hazai kutatási eredményeket magába foglaló országjelentés megvitatása nyomán zajló, moderált, kötetlen beszélgetések szolgálták.

Az Európai Parlament és a Tanács ügyvédi segítség igénybevételéhez való jogról szóló 2013/48/EU irányelvéről, az állami jogi segítséghez és költségmentességhez való jogról szóló 2016/1919/EU irányelvéről, valamint az Emberi Jogok Európai Egyezményének a tisztességes eljárásról szóló 6. cikkére vonatkozó strasbourgi joggyakorlatról Kirs Eszter, a Magyar Helsinki Bizottság jogi előadója tartott előadásokat. Az országjelentés nyomán zajló, a hazai gyakorlatról szóló beszélgetéseket Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság megbízott ügyvédje vezette különös hangsúlyt helyezve a következő témákra: (1) a terhelt védőhöz való jogról és költségmentességről való közérthető tájékoztatása; (2) kapcsolatfelvétel a terhelttel, meghatalmazás felvétele; (3) a védőkirendelés rendszere és a védői munkára vonatkozó minőségbiztosítás; (4) a személyes költségmentességgel kapcsolatos hatósági munka; (5) a védő értesítése az eljárási cselekményekről és jelenléte azokon; (6) a konzultáció lehetősége és körülményei, kapcsolattartás fogvatartott terhelttel. A képzéseket egy hipotetikus eset feldolgozásával zártuk. A résztvevők által tett észrevételeket anonim módon rögzítették, és a tanulságokat tartalmazó dokumentumot mellékletként csatolták az országjelentéshez, melyet hamarosan publikálnak.

A képzések résztvevői rendelkezésére bocsátott, a nemzetközi követelményeket részletesen összefoglaló kézikönyv ITT érhető el.