Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint ködszurkálás a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) jelentése, amely a magyar jogállamiságot vizsgálja, egyes pontjai nem is az Európai Unió (EU) hatáskörébe tartoznak.

Kovács István az M1 aktuális csatorna műsorában úgy fogalmazott, a csütörtökön Brüsszelben bemutatásra kerülő jelentés jogászi szemmel megmosolyogtató vádakat – médiaszabadság, gyülekezés és egyesülési szabadság – is tartalmaz, valamint elvont fogalmakat – demokrácia, jogállamiság – jelentet meg kritikaként.

Hozzátette, a felsőoktatási és a civil törvény például fel sem merülhetne, mert nem tartozik az EU hatáskörébe.

Beszélt arról is, hogy szerinte az Európai Parlamentben (EP) alapvető változások fognak beállni, a képviselők jelentős része egy év múlva nem EP-képviselőként fogja folytatni munkáját. Hozzáfűzte, nem szabad hagyni, hogy az unió hétéves pénzügyi költségvetését a mostani EP és a jövőre szintén lecserélődő Európai Bizottság határozza meg.

A bevándorlással kapcsolatban úgy vélekedett, a migránsok társadalmi és munkaerő-piaci integrációja egész Európában kudarcot vallott. Szerinte ők nem dolgozni, hanem “a pénzünk és életünk elvételéért” jöttek.

Az április 12-én Brüsszelben bemutatandó jelentés szerint Magyarországon sérülnek az emberi jogok, a véleménynyilvánítás szabadsága és korlátozzák a civilek munkáját. Összességében a LIBE tagjai az EP plenárisának felkérésére azt vizsgálják, hogy Magyarország kapcsán fennáll-e az uniós alapértékek megsértésének egyértelmű veszélye. Ha a válasz igen, akkor az EP arra kérheti az Európai Unió Tanácsát, hogy tegye meg az ilyenkor szükséges lépéseket.

“Az Európai Parlament (EP) mint politikai szerv nem alkalmas jogi eljárás kezdeményezésére, így a magyar jogállamiság megkérdőjelezésére sem” – mondta az üggyel kapcsolatban Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Az EP alapszerződésének kodifikátorai feltehetően hibát követtek el, amikor lehetőséget biztosítottak jogi eljárás kezdeményezésére – tette hozzá.

Tóth Norbert szerint az állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) jelentéstervezete nem meglepő, hiszen azokat az ideológiákat ismétli, amelyeket Magyarországon ellenzéki és az Európai Parlamentben baloldali képviselők hangoztatnak.