Jóvátételi munka a bv-ben - Önkéntesen, díjazás nélkül, szabadidejükben is dolgoznak az elítéltek

2018.04.16. Jogi Fórum / BvOP

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet 8 jogerős büntetését töltő fogvatartottja jóvátételi munkavégzés keretében a Budapest X. kerületi Hangár utcai erdő rendezésében nyújt segítséget Föld napja alkalmából 2018. április 14-én.

A 2015-től hatályos új bv. kódex törvényi szinten vezette be a fogvatartottak kötelező foglalkoztatását, amelynek lényege, hogy minden munkaképes elítéltnek dolgoznia, illetve tanulnia kell. Elmondható, hogy a büntetés-végrehajtásban jelenleg teljes a foglalkoztatottság. A jóvátételi munka különlegessége, hogy a résztvevők „szabadidejükben”, díjazás nélkül, önkéntesen vesznek részt benne.

A jóvátételi munka nyomán a fogvatartott önként, szabadidejében, a díjazásrül lemondva válik a társadaom hasznos tagjává, így csökken benne a szégyenérzt és a bűntudat érzése. - Forrás: BvOP

A budapesti intézet jóvátételi program keretében többször vett már részt hulladékszedési akcióban, az idei már a negyedik alkalom lesz, amikor Föld napján kiveszik részüket a kerület megtisztításában.

2017-ben két helyszínen, összesen 85 köbméter hulladékot, és ezzel két illegális szemétlerakót számoltak fel a fővárosi elítéltek.

Az elítéltek szívesen vállalják a munkát, segít nekik abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat, hogy csökkenjen a bűncselekményük miatt a társadalom irányába érzett szégyenérzet, bűntudat, nem utolsósorban pedig változatosságot is hoz a bezárva töltött mindennapokba a kinti munka. Az önkéntes jelentkezők száma szinte mindig meghaladja a meghatározott létszámot, azonban természetesen csak az vehet részt benne, aki bűncselekménye, személyisége, addigi munkavégzése alapján megbízható, nem jelent kockázatot a kültéri munkáltatásban való részvétele.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS