A Szellemi Tulajdon Világnapján az előadóművészek jogainak képviseletét Magyarországon ellátó Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) közleményben sürgeti, hogy a Szellemi Tulajdon Világszervezete által elfogadott Pekingi Szerződéshez csatlakozott országként hazánk is minél előbb ratifikálja a dokumentumot. A szerződést 83 ország írta eddig alá, de Magyarország nincs azon tíz állam között, amelyek eddig ratifikálták is. A szerződés vagyoni jogokat biztosít az audiovizuális előadóművészek számára, garantálva, hogy elfogadható jövedelemre tegyenek szert.

Császár Angela színművész, az EJI Elnökségének tagja felhívja a figyelmet arra, hogy a Pekingi Szerződés ratifikálása nélkül az audiovizuális előadások elkészítésében közreműködő színészek védelme lényegében megoldatlan marad. „Ez különösen hátrányosan érinti a kis lélekszámú országok művészeit, hiszen nagyobb jogdíj bevételre a nemzetközi elhangzások, illetve sugárzások után számíthatnak. Ennek behajtását könnyíti és gyorsítja meg a Pekingi Szerződés ratifikálása.” – magyarázta a színésznő.

Az EJI kiemelten fontosnak tartja, hogy a jogosultak minden esetben hozzájussanak az őket megillető jogdíjakhoz. A legutóbbi jogdíjfelosztásakor mintegy 95 ezer magyar és külföldi előadóművész részesült összesen 2,2 milliárd forint jogdíjban.

A Pekingi Szerződésről

A Szellemi Tulajdon Nemzetközi Szervezete (WIPO) által szervezett diplomáciai konferencia résztvevői 2012. június 26-án elfogadták az audiovizuális előadások védelméről szóló Pekingi Szerződést.

Ez az első olyan nemzetközi megállapodás, amely az audiovizuális előadások vonatkozásában megfelelő választ ad a digitális világ kihívásaira. A szerződés erősíti az audiovizuális előadások létrehozásában résztvevő előadóművészek vagyoni jogait abból a célból, hogy az érintettek díjazásban részesüljenek a produkciókból származó bevételekből. A szerződés továbbá személyhez fűződő jogokat is biztosít az előadóművészeknek, hogy megakadályozhassák az előadásuk eltorzítását.

A szerződést eddig 83 ország írta alá, hatálybalépéséhez azonban az szükséges, hogy 30 ország ratifikálja. Amennyiben az Európai Unió és tagállamai ratifikálják a szerződést, Magyarországon az audiovizuális előadóművészek vagyoni jogai bővülhetnek.