A lengyel parlament alsóháza – az ellenzék bojkottja mellett – jóváhagyta csütörtök éjjel azt a törvényt, melynek értelmében 20 százalékkal csökken a képviselők és szenátorok fizetése.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) által előterjesztett jogszabály mellett a kormánypárt 226 jelen lévő képviselője, az ellenzéki Kukiz´15 nyolc képviselője, valamint hat független honatya szavazott. Az ellenzéki Polgári Platform (PO), Modern (Nowoczesna) és Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselői – összesen 213 honatya a 460 fős szejmben – nem szavaztak.

Az ellenzéki képviselők a parlamenti vita során azzal érveltek, hogy a parlament nem lehet “szegényes” hely. Szerintük a PiS az új jogszabállyal azt akarja leplezni, hogy a Beata Szydlo által vezetett korábbi kormány tagjai 37 ezertől 80 ezer zlotyig (2,7-5,9 millió forint) terjedő éves jutalmat vettek fel.

A miniszteri jutalmak valószínűleg hozzájárultak ahhoz, hogy az év elején átmenetileg csökkent a PiS támogatottsága. Erre reagálva, valamint egy ellenzéki interpellációra válaszolva Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke április elején bejelentette a képviselői fizetések most megszavazott csökkentését, valamint azt is, hogy a kifogásolt jutalmakat a kormánytagok jótékonysági célokra ajánlják fel.

A politikus megjegyezte: 1997-ben a képviselői javadalmazás legalább hatszorosa volt az országos átlagfizetésnek, jelenleg már csak az átlagfizetés mintegy kétszeresét teszi ki, ezentúl pedig még alacsonyabb lesz. “A társadalom szerénységet vár el, ezért megvalósítjuk a szerénységet” – magyarázta a döntést.

A jogszabályt még a szenátusnak és az államfőnek is jóvá kell hagynia, majd a hivatalos közlönyben való meghirdetést követő második hónap elején, vagyis feltehetőleg még idén nyáron hatályba lép.

A lengyel képviselők fizetése jelenleg bruttó 10 ezer zlotyt (mintegy 740 ezer Ft)) tesz ki. A csökkentés nem vonatkozik majd az egyéb parlamenti juttatásokra, melyek a fizetés 25 százalékát teszik ki, és nagyrészt adómentesek.