Egyhangúlag elfogadta első olvasatban az orosz parlament alsóháza kedden azt a törvénytervezetet, amely szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal sújtaná azokat, akik Oroszország területén végrehajtják a külföldi országok által Moszkva ellen meghirdetett szankciókat, vagy akik segédkeznek ezen büntetőintézkedések kidolgozásában.

A jogszabály azokat az orosz jogi és magánszemélyeket sújtaná, akik – a külföldi szankciók végrehajtását segítendő – korlátoznák vagy beszüntetnék rendes üzleti tevékenységüket. A törvénytervezet a négy évig terjedő szabadságvesztés és a 600 ezer rubelig (több, mint 2,5 millió forintig) terjedő bírság mellett magában foglalja négyévi kényszermunka lehetőségét is.

A jogszabály büntetné azokat is, akik orosz jogi vagy magánszemélyek ellen bevezetendő szankciók előkészítését tanácsadással vagy információszolgáltatással segítik. Rájuk három évig terjedő szabadságvesztést vagy kényszermunkát, avagy félmillió rubelig (több, mint 2,1 millió forintig) terjedő bírságot szabhat ki a bíróság.

Az Állami Duma (az alsóház) első olvasatban megszavazta azt a törvénytervezetet is, amely Oroszország ellen büntetőintézkedéseket bevezető országokkal szembeni ellenszankciók lehetőségéről rendelkezik. Az orosz fél által büntetőintézkedésekkel sújtható ágazatok, áruk és szolgáltatások eredetileg meghatározott köre a várakozások szerint a későbbiekben módosul még.

Az Egyesült Államok és más nyugati országok egyebek között az ukrajnai, a szíriai és a 2016-os amerikai elnökválasztásba való beavatkozásra hivatkozva vezettek be korlátozó intézkedéseket Oroszország ellen. Az orosz gazdaságra eddig a legsúlyosabb hatást gyakorolt intézkedéseket április 6-án hirdette meg az amerikai pénzügyminisztérium.