Előrelépés az ukrán oktatási törvény nyelvi cikkével kapcsolatban - Az oktatási tárca egyeztetett a kárpátaljai küldöttséggel

2018.06. 5. Jogi Fórum / MTI

Több kérdésben sikerült előrelépést elérni a kárpátaljai magyarok küldöttségének és az ukrán oktatási minisztérium vezetőinek az ukrán oktatási törvény nyelvi cikkének bevezetéséről kedden Kijevben megtartott konzultációján - tájékoztattak a magyar delegáció tagjai.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője emlékeztetett arra, hogy már a parlament előtt van az a módosító javaslat, amellyel 2023-ig kitolnák a tavaly elfogadott jogszabály nyelvi cikkének bevezetését. Ígéretet kaptak a tárcától arra, hogy a bevezetésig fennmaradó időben kárpátaljai magyar szakemberekkel közösen próbálnak olyan mechanizmust kidolgozni, amely megfelel a magyar kisebbség elvárásainak is. Ez magában foglalja az ukrán nyelv oktatásában új módszertan, illetve új ellenőrzési és értékelési rendszer kidolgozását a nem ukrán anyanyelvű diákok számára. Hozzáfűzte: ígéretet kaptak arra, hogy a különböző szakbizottságokba meghívást kapnak a kárpátaljai magyarság képviselői.

Kiemelte még, hogy a megbeszélésen a tárca egyetértett a kárpátaljai küldöttséggel abban, hogy a magániskolákra ne vonatkozzon az oktatási törvény nyelvi cikke. Ezt a minisztérium ígérete szerint a középoktatásról szóló új törvénybe fogják majd belefoglalni. 

"Reméljük, hogy a (most elindult) folyamat folytatódni fog, és előbb-utóbb meg tudjuk kötni azokat a kompromisszumokat, amelyek a kárpátaljai magyarság számára is lehetővé teszik, hogy az anyanyelven történő oktatás megvalósuljon, illetve javuljon az ukrán nyelv oktatásának a színvonala. Ez utóbbi viszont csak úgy érhető el, hogy annak oktatási módszerén változtatnak" - konstatálta a KMKSZ elnöke.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke a kedvező fejlemények közül kiemelte: ígéretet kapta arra, hogy ukrán nyelvből jövőre már alacsonyabbra teszik az érettségi vizsga ponthatárát a nemzetiségi diákoknak.

Rámutatott arra, hogy a tárca kidolgozott egy menetrendet az oktatási törvény életbe léptetésére. A kárpátaljai magyarság képviselői viszont több fórumon is kifogásolták, hogy ez csak a tantárgyak ukrán nyelvű oktatására való fokozatos áttérésről szól, de teljességgel hiányzik belőle, miként őrizhetik meg a nemzetiségiek anyanyelvüket. A mostani konzultáción Lilija Hrinevics oktatási miniszter közölte, hogy készek kibővíteni a végrehajtási menetrendet egy fejezettel, amelyben a magyar kisebbségi szakértők bevonásával meghatározzák a nemzeti identitás megőrzéséhez szükséges intézkedéseket. Orosz Ildikó ezt úgyszintén kedvező fejleményként értékelte.       

"Megtörtént az első lépés, de még messze vagyunk a megoldástól. Még sok munka és egyeztetés vár a két félre, több részletkérdést még át kell tárgyalnunk. Megnyugtató viszont, hogy most végighallgattak bennünket, és nem egymás melletti elbeszélés folyt" - állapította meg.

  • kapcsolódó anyagok
KISEBBSÉGI JOGOK
NYELVTÖRVÉNY
OKTATÁSÜGY
UKRAJNA