Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) idén hetedik alkalommal hirdette meg a bírósági épületek korszerűsítését, fejlesztéseit célzó Jablonszky Ferenc Programot. Az első forduló pályázati adatlapjainak benyújtási határidejéig összesen 192 beruházási terv érkezett a bíróságoktól.

A pályázat benyújtására a Kúria, az ítélőtáblák és a törvényszékek is jogosultak. Az elnyert összeg olyan épületenergetikai fejlesztésre fordítható, mint a fűtési rendszer, az elektromos hálózat korszerűsítése, vagy a homlokzati nyílászárók cseréje. A forrást emellett a modern, XXI. századnak megfelelő munkakörnyezet kialakítására is felhasználhatják a bíróságok.

Az elmúlt évben a program keretében egyebek mellett a Pécsi Törvényszék fejlesztette az irattárát, a Békéscsabai Járásbíróság  biztonságtechnikai rendszerét modernizálta, a Dabasi Járásbíróság pedig fűtéskorszerűsítést hajtott végre.

A program névadója, Jablonszky Ferenc építész, a XIX-XX. század fordulójának kiemelkedő alkotója. Ő tervezte egyebek mellett a Gödöllői, a Hajdúnánási, a Körmendi és a Paksi Királyi Járásbíróság épületét, de a Pesti Központi Kerületi Bíróság és az OBH közös székháza is a keze munkáját dicséri.