Több bíróság csatlakozott idén is a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz. Június 23-án a Győri Ítélőtábla, a Fővárosi, a Miskolci , a Szombathelyi, valamint a Zalaegerszegi Törvényszék is megnyitja kapuit. Tájékozódjon a programokról és látogasson el egy bíróságra az év leghosszabb éjszakáján!

Győri Ítélőtábla – Ludas Mátyás büntetőpere

A Győri Ítélőtábla ötödik alkalommal veszt részt a Múzeumok Éjszakáján. Az idei évben különleges, interaktív programmal készül a bíróság: Ludas Mátyás perében vehetnek részt az érdeklődők. Ezen kívül levetítik Ragályi Elemér: Nincs kegyelem című játékfilmjét is.

A látogatók megtekinthetik a tárgyaló termeket, a bírói szobákat, a bírósági könyvtárat, a cellákat és a beszélő helyiséget, valamint tájékozódhatnak a bíróságok feladatairól.

További információ ITT.

Fővárosi Törvényszék – Tárlatvezetés és perszimuláció

A Fővárosi Törvényszék épületében az érdeklődők bejárhatják az eredeti formáját őrző esküdtszéki termet, mely a legdíszesebb tárgyaló, és a könyvtárat, ahol a Corpus Juris Hungarici, Werbőczy István törvénytára a legrégebbi könyv. A vezetett sétákra 17.00-tól kezdve óránként lehet jelentkezni, nincs előzetes regisztráció.

Az esküdtszéki teremben egy perjátszóköri előadást izgulhatnak végig a nézők 20.00-tól, 22.00-tól pedig egy perszimulációt láthatnak. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött az esküdtszéki terem korlátozott befogadóképessége miatt. A programokra június 21. 12.00-ig lehet jelentkezni. Az előadások ideje alatt csak a könyvtár látogatható.

További információ ITT.

Miskolci Törvényszék – Bíróságtörténet és hagyományápolás

A Miskolci Törvényszék idén az Edelényi Kastélyszigeten szervezett programhoz csatlakozik, ugyanis a Szász-Coburg Kastély ad otthont annak a különleges kiállításnak, amely a jogszolgáltatás tárgyi emlékeit, a jogászi hivatás kiemelkedő alakjait és a bírósági épületek történetét mutatja be.

Az Országos Bírósági Hivatal „Bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia körút 2018-2019” elnevezésű programjának kiemelt helyszínén a Miskolci Törvényszék, az Edelényi Járásbíróság, a Szegedi Ítélőtábla, a Szegedi, a Gyulai, a Kecskeméti és a Balassagyarmati Törvényszék bíróságtörténeti emlékei mellett egy országosan ismert jogesetet és tárgyalótermi installációt is megismerhetnek az érdeklődők.

További információ ITT.

Szombathelyi Törvényszék – Változatos programok június 30-án

A Szombathelyi Törvényszék június 23-a helyett június 30-án 19.00-23.00 között változatos programokkal várja az érdeklődőket. Egész este lehetőség van csatlakozni a vezetett bírósági sétához, a gyerekek pedig kipróbálhatják, ki tudnak-e szabadulni egy szorult helyzetből. Ezen kívül interaktív bírósági tárgyalásokat is látogathatnak az érdeklődők, melyek humorral fűszerezve mutatják be, mi történik a tárgyalóteremben.

Két kiemelt programmal is készül a törvényszék. 19.30-tól „Dr. Csont – az áldozatok utolsó üzenete” címmel kerekasztal beszélgetést tartanak egy antropológus és egy orvosszakértő közreműködésével. 21.00-tól pedig az új büntetőeljárási törvényt ismerteti Rácz József kollégiumvezető.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet lézeres pisztolylövészettel és mozgáskorlátozási bemutatóval készül. Sötétedésig egy rabszállító autót is meg lehet vizsgálni a törvényszék udvarán. A Vas megyei helyszínelőkkel pedig a helyszínelés kulisszái mögé leshetnek be az érdeklődők.

További információ ITT.

Zalaegerszegi Törvényszék – Nyitott igazságügy

A Zalaegerszegi Törvényszék idén is megnyitja kapuit a Múzeumok Éjszakáján. Két alkalommal, 19.00-tól és 21.00-tól levetítik a törvényszék „Megérte?” című, saját készítésű bűnmegelőzési kisfilmjét, amiből kiderül, miként lehet egy diákcsínyből börtön, megéri-e olcsó, „lenyúlt” telefont venni, és nyomon követhetjük, hogyan jut el egy 18 éves fiatal addig, hogy a börtönajtó becsukódjon mögötte. Az érdeklődők a film egyes elemeit élőben is megnézhetik.

Ezen kívül izgalmas rendőrségi bemutató és ujjlenyomat vétel várja a látogatókat. Megismerkedhetnek a rendőri és a bírói munkával, sőt akár egy stilizált börtöncellában is fotózkodhatnak. Mindemellett a budapesti Rendőrmúzeum „Vigyázz magadra” bűnmegelőzési kiállítása és a „Bírósági tárlat” is bejárható lesz a törvényszék épületében.

A rendezvény a Nyitott Igazságügy program keretében, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, a Zala Megyei Főügyészség, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Zala Megyei Kormányhivatal és a Zalaegerszegi Törvényszék együttműködése révén valósul meg.

További információ ITT.