Korhatár-besorolási mulasztás és műsorrendi eltérések miatt szankcionált a médiatanács

2018.07. 5. MTI

Egy budapesti televízióra és három vidéki rádióra szabott ki bírságot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén.

 A budapesti Centrum TV szolgáltatójára harmincezer forint bírságot szabott ki a médiatanács, mert a Függőségek kora című drogprevenciós műsorszáma előtt április közepén - az ismétlésekkel együtt - háromszor is elmulasztotta közzétenni a 12 éven aluliak számára nem ajánlott tartalomra vonatkozó figyelemfelhívást.

Emlékeztettek arra, hogy a hatóság negyedéves rendszerességgel ellenőrzi a kiskorúak védelméért a médiatörvény korhatár-besorolásra vonatkozó rendelkezéseinek érvényesülését.

A testület a Sátoraljaújhelyen, Kisújszálláson, valamint Miskolc és Nyíregyháza körzetében működő Európa Rádió szolgáltatójával szemben összesen százhúszezer forint bírságot állapított meg, mert a vizsgált áprilisi héten a szerződéseiben vállaltnál kevesebb helyi műsorszámot sugárzott, illetve túllépte az ismétlések napi és heti arányára tett vállalásainak maximumát.

A szintén kisközösségi Rádió Szentendre szolgáltatóját húszezer forint bírság megfizetésére kötelezte a tanács, mert a vizsgált áprilisi műsorhéten alulteljesítette mind a helyi, mind a közszolgálati műsorszámok arányára tett vállalásait.

A gyomaendrődi kisközösségi Rádió Sun egy áprilisi adáshéten a vállaltnál kevesebb szöveget, helyi közélettel foglalkozó, illetve közszolgálati, valamint hírműsorszámot sugárzott, a szerződésében foglaltakkal ellentétben egyik napon sem tett közzé nemzetiségi vagy más kisebbségeknek szánt műsorszámot. A rádió továbbá a magyar zenei művek minimális heti arányára vonatkozó törvényi követelményt sem teljesítette, a testület ezért a szolgáltatóra tízezer forint bírságot rótt ki. 

A médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét - áll az NMHH közleményében.