A vízummentességet élvező nem uniós polgároknak engedélyt kell majd kérniük akkor, ha be szeretnének lépni az EU-ba: az erről szóló jogszabályt csütörtökön támogatta az Európai Parlament.

A 2021-ben működésbe lépő új Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) segítségével előre ellenőrizhetők lesznek a vízummentességet élvező utazók, akiknél pedig biztonsági kockázat, az illegális bevándorlás vagy fertőző betegségek kockázata merül fel, azok nem kapnak beutazási engedélyt.

A jelenleg több mint 60 uniós vízummentességet élvező ország és terület állampolgárainak utazás előtt egy elektronikus űrlapon kell megadniuk személyes adataikat (többek között nevükkel, születési helyükkel és időpontjukkal, nemükkel és nemzetiségükkel), utazási okmányaik adatait (érvényesség, kibocsátó ország), otthoni lakcímüket és elérhetőségeiket, valamint a belépési országot.

A 18 év alattiak és a 70 év felettiek számára ingyenes engedély a többieknek 7 euróba kerül majd, és három évre, illetve az utazási dokumentum lejártáig lesz érvényes.

Bűnügyi nyilvántartásba vételről és válságövezetekbe tett utazásokról szóló kérdések

Az utazni vágyóknak tájékoztatniuk kell a hatóságokat arról, ha bármilyen komoly bűnügyben (terrorizmus, gyermekek szexuális kizsákmányolása, embercsempészet, kábítószercsempészet, gyilkosság vagy szexuális erőszak) elítélték őket, ha bizonyos háborús zónákban vagy válságzónában jártak, vagy ha az elmúlt tíz évben bármilyen, országelhagyást tiltó közigazgatási döntés hatálya alatt álltak.

A terrorizmus esetében az elévülési idő húsz év, és az ítélet helyét és időpontját is meg kell adni.

Potenciális kockázati források szűrése

A jelentkezési lapokat összevetik a megfelelő adatbázissal, hogy kiszűrhessék, hogy például a használt utazási dokumentumot elveszettnek vagy ellopottnak jelentették, vagy hogy letartóztatási parancs van érvényben az utazó ellen. Az utazók többsége várhatóan szinte azonnal kedvező választ kap. 

Ha a dokumentumok ellenőrzése során pozitív válasz érkezik a bűnügyi nyilvántartásba vételről, a válságövezetbe való utazásról vagy országelhagyási tilalomról szóló kérdésre, akkor az adatokat személyesen is megvizsgálják, a biztonsági, migrációs vagy fertőzési kockázatot pedig egyedileg bírálják el.

Gál Kinga (EPP, Magyarország) jelentéstevő:

Az ETIAS-szal kiküszöböljük a vízummentesen utazókkal kapcsolatban jelenleg meglévő információhiányt, mert már a külső határra érkezésük előtt ellenőrizhetjük, vajon belépésük jelent-e bármilyen biztonsági kockázatot, vagy fennáll-e az illegális bevándorlás vagy fertőző betegségek veszélye. Az új rendszer jelentősen javítja az uniós polgárok biztonságát, ezért fontos lépés a hatékonyabb és okosabb határvédelmi és biztonsági információs rendszerek felé.”

A következő lépések

A jogszabályt 494 szavazattal, 115 ellenszavazat és 30 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament. A döntést követően a jogszabályt a Tanács is hivatalosan elfogadja, majd az megjelenik az Unió hivatalos lapjában. A jogalkotók célja, hogy a jogszabály 2021-re életbe lépjen.