Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság alakul Ukrajnában - Az ukrán parlament kivette a botrányt okozó módosítást a törvényből

2018.07.13. Jogi Fórum / MTI

Az ukrán parlament csütörtökön olyan javaslatot szavazott meg, amellyel eltörölte a korrupcióellenes bíróság létrehozásáról szóló, június elején elfogadott törvénybe bekerült módosítást, így mostantól az új testület lesz illetékes minden korrupciós természetű ügyben, beleértve azokat is, amelyek tárgyalását már első fokon lefolytatták.

A korábbi módosítást eltörlő mostani előterjesztést a 450 fős törvényhozás 254 tagja támogatta. A jogszabály értelmében így a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság megalakulásának napjától a fellebbviteli bíróságok nem fogadhatnak be több kérelmet korrupciós természetű ügyekben.

Június 13-án a Transparency International nevű nemzetközi jogvédő szervezet ukrán tagozata jelezte, hogy olyan "kiskaput" találtak a korrupcióellenes bíróság létrehozásáról június 7-én elfogadott törvényben elrejtve, amelynek köszönhetően jó eséllyel megúszhatja számos nagy horderejű korrupciós ügy vádlottja a felelősségre vonást. A törvény szövegébe ugyanis egy módosító javaslattal - amelyet ráadásul az illetékes bizottság nem is tárgyalt - bekerült egy olyan kitétel, amely szerint a jelenleg már bírósági tárgyalási szakaszban lévő korrupciós ügyek esetében a másod-, illetve magasabb fokú perek lebonyolítása még nem az új - várhatóan féléven belül megalakuló - országos hatáskörű korrupcióellenes bíróság, hanem a most működő általános, területileg illetékes fellebbviteli bíróságok hatáskörébe tartozik, amelyek viszont - mint jogvédők gyakorta hangoztatják - messze nem tekinthetők befolyástól menteseknek.

A nyugati szakértők részvételével kiválasztott bírákból álló Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság márpedig a várakozások szerint az első politikai, illetve gazdasági körök befolyásától mentes, független fellebbviteli testülete lehet Ukrajnának, amely ezáltal lényegesen hatékonyabbá teheti a korrupció elleni küzdelmet. Éppen ezért sürgették Ukrajna nyugati partnerei - köztük legnagyobb hitelezője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - a bírói testület létrehozását.

A Transparency International azonnal követelte a kifogásolt módosító indítványnak a kivételét a törvényből, később más nemzetközi szervezetek is jelezték nemtetszésüket. Legutóbb az Európai Unió a hétfői EU-ukrán csúcstalálkozót lezáró közös nyilatkozatban tért ki arra, hogy noha a korrupcióellenes bíróság létrehozásáról szóló törvény megszületése dicséretes, a jogszabályba került "hibát" ki kell javítani.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
JOGALKOTÁS
KORRUPCIÓ
UKRAJNA