Egyszerűbb és gyorsabb lesz a jogszabályalkotás az Integrált Jogalkotási Rendszer (IJR) bevezetésével, de a lakosság és a vállalkozások is könnyebben tudnak majd keresni a jogszabályok között. (X)

A közigazgatás adminisztratív terheinek csökkentését, a döntéselőkészítés egyszerűsítését hozza az IJR. Ezzel párhuzamosan az állampolgárok és vállalkozások is jobb minőségű szolgáltatást várhatnak a közigazgatástól.

A jogszabályok alkotásában részt vevők közös felületen, azonos keretrendszerben dolgozhatnak, így magasabb színvonalú jogalkotás várható. A jogszabály első tervezetének megszületésétől egészen a Magyar Közlönyben történő kihirdetéséig minden tevékenység informatikailag támogatott és összekapcsolt.

Az IJR különböző alrendszereket foglal magába. Ilyen az EJR, az elektronikus jogszabály-előkészítő rendszer. Itt születik meg az a strukturált jogi dokumentum, amely jogszabály-tervezetek és jogszabálynak nem minősülő jogi aktusok megszerkesztését és megszövegezését (a kodifikációt) támogatja.

A jogszabálytervezet megszövegezésére és megszerkesztésére az EJR-ben kerül sor már egy olyan struktúrában, amely a nyelvi és jogszabályszerkesztési szabályokat magába foglalja. A kodifikáció nagyrészt automatizáltan, a projekt során kialakított egységes jogi adattárból táplálkozva, a jogszabályszerkesztésről szóló követelmények figyelembevételével történik. A jogszabály módosítás minden esetben a jogszabály hatályos szövegén, mint egységes szerkezeten történik.

Ezzel párhuzamosan megújul az njt.hu portálon elérhető Nemzeti Jogszabálytár. A korszerűsítés célja egy intelligens joganyagkereső rendszer kialakítása annak érdekében, hogy a felhasználók a jogszabályokat gyorsabban és pontosabb találatokat adó módon érhessék el. A kényelmi szolgáltatásokkal is kiegészülő joganyagkereső rendszer mobilapplikáción keresztül is elérhető lesz. A Nemzeti Jogszabálytár új szolgáltatásaként személyre szabott ügyintézési felületről is elérhetően tematikus, illetve élethelyzet alapú jogszabályszöveg szolgáltatások kerülnek megvalósításra.

Kifejezetten a kormányzati jogszabály-előkészítési munkafolyamatot segíti a GovLex. Olyan informatikai hátteret biztosít, amellyel – többek között – a dokumentumküldést kiváltja a strukturáltan tárolt, algoritmusokkal kezelhető jogszabályok és a kapcsolódó előterjesztések, egyéb döntés-előkészítő anyagok egyszerű megosztása. A GovLex-en keresztül biztosíthatók a szervezeteken átívelő véleményezések, azok összehangolásának és feldolgozásának jelentős egyszerűsödése. Emellett pedig a GovLex további kényelmi funkcióként a kormányzati munkához igazodó különböző szervező, lekérdező, nyilvántartó és végrehajtást ellenőrző szolgáltatásokat is biztosít.

A kormány az IJR-nek, mint a közigazgatás adminisztratív terheinek csökkentésének és a közigazgatás szolgáltató képességének növelésének támogatását célzó kiemelt projektnek a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 felhívásán keresztül európai uniós forrásból történő megvalósításáról a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program éves fejlesztési keretén belül döntött.