Az egyszemélyes praxisok és a nemzetközi irodák is ügyvédjelölt-hiánnyal küzdenek az utóbbi években. De mi ennek az oka? “Hiába hirdet az iroda heteken át, vagy alig jelentkezik hozzá jelölt, vagy nem tudnak megegyezni – és újra indul a hirdetési-interjúztatási, jórészt időrabló folyamat. Mi változott azóta, hogy egy helyért több jelölt is versengett, miért fordult meg a helyzet?” – Bende Mátét, a Pro/Lawyer Consulting vezetőjét kérdeztük.

Több okra vezethető vissza az utóbbi évek jelölt-hiánya. Egyrészt csökkent az állami finanszírozású jogász szakon végzők száma, tehát kevesebb jelölt kerül ki a piacra. A végzett jogászoknak pedig egy jelentős része egyáltatlán nem akar ügyvédi irodában dolgozni, sokaknak vonzóbb a közigazgatási vagy a vállalati jogi osztályok világa. Utóbbiak számos előnnyel járnak a fiatalok részére: magasabb kezdő fizetés, kevesebb munkaóra, kiszámíthatóbb karrier és az, hogy egy közösségben dolgozhatnak, mind befolyásoló tényezők lehetnek.

De mit tehet egy kicsi-közepes iroda, hogy vonzóvá tegye magát a jelöltek számára? Sok álláshirdetést néztünk végig különböző portálokon és Facebook-csoportokban, ami alapján néhány tanáccsal szeretnénk segíteni.

Mondjuk el kik vagyunk!

Gyakorlatilag a nulladik lépés lenne, ha felszámolnánk az anonim hirdetéseket. A „belvárosi iroda ügyvédjelöltet keres” típusú szövegeknek leáldozott (és nem is GDPR kompatibilis, végül is a személyes adatait kellene elküldeniük egy ismertlen embernek vagy irodának), senkit nem vonzanak a titkos munkáltatók, ahogy a ugyvedjeloltallas@gmail.com-os címek sem. Reméljük nem kellemetlen kiírnia egy irodának, hogy jelöltet keres! Legyen büszke az iroda arra, hogy bővül, ne a konkurenciával foglalkozzon.

Tegyük rendbe irodánk online jelenlétét!

Az ügyvédjelöltek a híres-hírhedt Y-generáció szülöttei, róluk részletesebben az ügyvédjelöltek motivációit vizsgáló kutatásunkban írtunk. Jellemző rájuk, hogy az online világban nőttek fel, tehát egyértelmű, hogy egy álláshirdetés alapján megnézi az iroda Facebook oldalát és honlapját. Ha egy régies weboldalra bukkan, vagy már a Facebookon látszik, hogy ügyvédlámpa és Justitia szobor áll a perzsaszőnyeges, recsegős parkettás bérlakás-irodában – nagy eséllyel menekülni fog a pályázó. Nem a modern hozzáállást és munkakörnyezetet sugallják ezek a képek.

A Facebookon mutassuk be az irodát, láttassuk, ha vannak csapatépítő-rendezvényeink, vagy csak egy irodai borozásunk, ha konferencián voltunk vagy új kollégával bővült csapat. Ezek akkor is fontos és vonzó információk, ha egy 3 fős irodáról van szó.

Ne csak az elvárásokat soroljuk!

Gyakran látni olyan álláshirdetéseket, ahol 15 pontban sorolják fel az elvárásokat és előnyöket, de a Mit kínálunk részt letudják a „versenyképes fizetéssel” és a „barátságos légkörrel”. Fordítsuk meg! Egy ügyvédjelölt sem számít nagy megfejtésre egy irodában, viszonylag egyértelmű, hogy az ügyvédek munkáját fogja segíteni és beadványokat kell írni, esetleg jogi kutatómunka és fordítás is a feladatai közt szerepel majd.

Inkább írjuk le, hogy mi az iroda profilja, milyenek a tipikus ügyek és miben számítanak a jelöltre (pl. tárgyalásra járás). De mindenképpen soroljuk fel, hogy tőlünk mire számíthat a jelölt: saját szoba, korlátlan kávé, modern környezet, valódi mentorálás, BKK bérlet, mobiltelefon vagy éppen bónusz-rendszer.

Adjunk valóban versenyképes fizetést!

Jelenleg Budapesten egy 35 négyzetméteres albérlet átlag ára 130 ezer forint plusz rezsi körül található. Egy normális szobát 60-70 ezer forintért lehet bérelni. Ezen felül a jelöltnek ennie is kell, elvárjuk, hogy legyen egy-két szép ruhája, melyben megjelenhet az ügyfelek előtt. Nyilván szeretne hetente meginni egy sört vagy egy fröccsöt a barátaival (új laptopról vagy mobilról ne is beszéljünk) – már kb. 220.000 forintos havi kiadásnál járunk. Ha tudunk ennyit fizetni, akár ki is írhatjuk az álláshirdetésbe. Minek fussuk a felesleges köröket, ha a második interjún derülne csak a ki a pénzkérdés, aminél szétválnának útjaik?

Ha nem tudunk legalább 220-250 ezer forint nettó fizetést ajánlani egy jelöltnek, akkor ne ebbe az irányba induljunk. Inkább álljunk össze egy irodába 2-3 másik kollégával, vegyünk fel közösen egy jogi asszisztenst vagy „alkalmazzunk” közösen egy jelöltet, akár ügyvédi társulásként. Ha különböző területekkel foglalkozunk, még egy ütőképes csapatot is össze tudunk állítani, igen sok új ügyvédi társulás alakult az utóbbi években.

„Természetesen lehetnek jelöltek irreális elvárásokkal, az igényeiket nem alátámasztó tudással vagy tapasztalattal, illetve találkozhatunk sokkal olcsóbban dolgozó jelölttel, mert tegyük fel kapott egy pesti lakást és még 25 évesen is támogatják a szülei. A fentiek általánosságban, számos ügyfelünk tapasztalata alapján íródtak, mivel igyekszünk mindig időt és energiát spórolni az ügyvédeknek. De kivételek mindig adódnak. – hangsúlyozza Bende Máté.

Kapcsolódó cikk:

Az ügyvédjelölteket a juttatások és a stabil jövőkép motiválja – Felmérési eredmények a hazai jelöltek körében