Örökös európai polgárság és szegénységmegelőzés - Újabb polgári kezdeményezéseket vett nyilvántartásba az Európai Bizottság

2018.07.24. Jogi Fórum / MTI

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette az örökös európai uniós polgárságról, továbbá az éhezés megelőzéséről szóló európai polgári kezdeményezéseket - közölte az uniós testület.

A tájékoztatás szerint az egyik kezdeményezés fő célja annak biztosítása, hogy az európai uniós polgárságot és az ahhoz kapcsolódó jogokat ne lehessen elveszíteni azok megszerzését követően.

Ezt a beadványt különösen Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésének (Brexit) következményei és az a tény motiválták, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai a jövőben elveszítik uniós polgári jogállásukat és jogaikat.

A másik, Nem engedhetjük, hogy az európai lakosság 8 százaléka éhezzen! elnevezésű európai polgári kezdeményezés célja, hogy "az éhezés problémájának kezelésére késztesse a tagállamok kormányait", és "kihangsúlyozza a kormányok felelősségét a probléma felszámolásában" - közölték.

A kezdeményezés szervezői részletes listát állítottak össze a meghozandó intézkedésekről, és ezekkel kapcsolatban jogalkotási javaslatok elkészítésére szólították fel a bizottságot. A javasolt intézkedések egyebek között az élelmiszerjegy-program létrehozására, a mezőgazdasági termékek származékos piacainak reformjára, valamint az élelmiszer-hulladék új, a kapcsolódó célokat és feldolgozási szabályokat is tartalmazó osztályozási rendszerének kialakítására irányulnak.

A kezdeményezések szervezőinek egy év áll rendelkezésükre, hogy összegyűjtsék a támogató aláírásokat. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell. Eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be, segítségével az uniós lakosság is elérheti egyes kérdések napirendre tűzését. Hivatalos nyilvántartásba vétele után ugyanis a kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egymillió - és a tagállamok legalább egynegyedéből származó - ember felkérje az Európai Bizottságot javaslatok előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ
EURÓPAI POLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉS