Kétszázmillió forintos keretösszeggel határon túli családszervezetek támogatására ír ki pályázatot ősszel a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága.

Potápi Árpád János a külhoni magyar családok éve keretében szervezett egyhetes Kolompos tábor megnyitóján emlékeztetett: 2018 Magyarországon a családok éve, amelynek határon túli programjai a külhoni családok éve részét képezik.

Felidézte: a tematikus év apropóján már meghirdettek egy félmilliárd forint keretösszegű pályázatot családbarát tevékenységet folytató külhoni vállalkozások számára, amelynek eredményhirdetése és az elnyert források folyósítása hamarosan megtörténik. 

Ezt követi és egészíti ki ősszel a családszervezetek programjait és munkáját támogató 200 millió forintos kiírás, az erre beérkező igényeket még ugyancsak idén elbírálják – közölte Potápi Árpád János.

A Kolompos együttessel közösen szervezett, a nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával hétfőtől augusztus szombatig tartó táborban 45 külhoni család vesz részt – tette hozzá.

Az államtitkárság idén kiemelt feladatának tekinti a külhoni magyar családok éve programjai, valamint a nagycsaládosok támogatását. A Kolompos táborba érkezett 137 gyermek és 100 felnőtt között sokan vannak, akiknek más módon nem lett volna lehetőségük egy hetet Magyarországon üdülni és megismerni Eger nevezetességeit – mondta. A gyerekeknek ez különösen meghatározó élmény lehet – tette hozzá, megjegyezve, hogy a következő néhány nap a színes programok és a pihenés mellett kapcsolatteremtésre is alkalmat teremt a különböző régiókból jött családoknak.

 A Kolompos tábor résztvevőit egyebek mellett játszóházak, kézműves-foglalkozások, táncbemutató és történelmi előadás várják, megismerhetik a várat, a várost és strandolhatnak is.