Rabok sütötték a büntetés-végrehajtás ünnepi kenyerét - A baracskai börtön sütödéjében több mint 140 fogvatartott készít pékárut

2018.08.21. Jogi Fórum / BVOP

Nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából a baracskai börtön mellett működő kft. péküzemében készült el a büntetés-végrehajtási szervezet ünnepi kenyere, amelyet Tornyai Gábor katolikus pap, börtönlelkész szentelt fel. Az ország egyik legnagyobb, és legtöbb rabot foglalkoztató börtönének sütödéje mintegy 4000 nm-en több mint 300 különféle pékárut állít elő. 2017-ben több mint 12 és fél millió termék készült a sütőüzemben.

A börtön mellett működő Annamajori Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. az egyik abból a tizenkettő állami tulajdonú büntetés-végrehajtási szervezeten belül működő gazdasági társaságból, amely a börtönök önellátásához biztosítja az alapvető élelmiszerek közül a sertés- és marhahúst, a zöldségeket, de nagy területen termesztenek gyógyszeralapanyagot. Stratégiailag fontos ágazatai: a mezőgazdasági termelés, a sertés- és marhatenyésztés, illetve a fogvatartotti foglalkoztatás céljából kiemelkedő fontosságú pékség, amely mintegy 4000 nm-en több mint 300 különféle terméket állít elő. 2017-ben több mint 12 és fél millió pékáru készült a sütőüzemben.

Forrás: BvOP

A baracskai pékségben 8 pék szakmunkás és 140 fogvatartott foglalkoztatása történik három műszakban. A fogvatartottak munkáltatása mellett 3 éves pék OKJ-s bizonyítványt adó képzés is folyik több éve. Az ünnepi kenyér elkészítése mellett az elítéltek gondoltak nehéz sorsú társaikra is: hajnalban készített cipókkal kedveskedtek a Teljes Élet Szociális Alapítványnak, akik fogyatékkal élő embertársaink táboroztatását segítik.

Forrás: BvOP

A baracskai börtön biztosítja, hogy képességeihez mérten a legmegfelelőbb munkát, oktatást kapja valamennyi fogvatartott. A rabok foglalkoztatásában elért eredményeink példaértékűek Európa-szerte, sőt ázsiai szakmai delegáció is járt már hazánkban tanulmányozni a magyar fogvatartotti munkáltatást. Az elmúlt években az elítéltek foglalkoztatás mutatóit maximálisra emelte a szervezet, amely magában foglalja a munkáltatást, az oktatást és a szakképzéseket is. Elmondható, hogy mára minden munkaképes fogvatartottat foglalkoztatnak, ezzel járulva hozzá sikeres társadalmi visszailleszkedésükhöz.

Képek forrása: BvOP  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS