A magyarországi kábítószerügyi jogszabályok teljes mértékben kompatibilisek az EU jogszabályaival.

  • Az országos kábítószerügyi koordinációs hálózat létrehozása Magyarország számára jó esélyt biztosít ahhoz, hogy csatlakozhasson az unióhoz, valamint a Drogok és Drogfüggőség Európai Megfigyelési Központjához (EMCDDE) – erről a szervezet főigazgatója beszélt csütörtökön, Budapesten.

    Georges Estievenart, aki a tárcaközi Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB) délelőtti ülésén vett részt az azt követő sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy Magyarország nagyon jó partnernek mutatkozott az eddigi együttműködés során. Szavai szerint Magyarország erőfeszítései alapján 2003-tól az EMCDDE teljes jogú tagjává válhat, és így részt vehet majd politikai tevékenységében is.

    Georges Estievenart az újságírók kérdésére nem kívánta értékelni a büntető törvénykönyv drogellenes jogszabályait. Szavai szerint másodrangú kérdés az, hogy a jogszabály enyhe vagy szigorú. Egy törvény értékét az jelzi, hogy szövegéből mi valósul meg – derült ki szavaiból. A főigazgató úgy látja: néhány évnek még el kell telnie ahhoz, hogy a magyarországi jogszabályok hatékonyságát értékelni lehessen.

    Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, a KKB elnöke emlékeztetett: az 1993-ban alapított lisszaboni székhelyű ügynökség felállításának célja az volt, hogy az európai közösséget és a tagállamokat a drogokkal, a drogfüggőséggel és következményeivel kapcsolatosan objektív, megbízható és európai szinten összehasonlítható információval lássa el. A tárca vezetője elmondta: a szervezet összegyűjti a “tudományos alapon nyugvó információkat”, majd ezeket elemzi és a politikai döntéshozók számára országos és uniós szintű jelentéseket készít.

    Topolánszky Ákos, a tárca helyettes államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy drogfogyasztásról készült országjelentést idén – a csatlakozó országok közül – Magyarország tette le elsőként a szervezet asztalára. A visszajelzések szerint – tette hozzá – a dokumentumot a EMCDDE vezetői és szakemberei kitűnőnek értékelték. Az ISM szakreferensének tájékoztatása szerint az 1999-es uniós és magyarországi kutatások összehasonlításából kiderült: míg az EU-ban a drogokat kipróbáló 16 éves fiatalok aránya 23 százalék, addig ugyanez az adat Magyarországon 12 százalék. Magyarország európai összehasonlításban a drogfogyasztás tekintetében az utolsó harmadban található, a legkevésbé fertőzött.

    Topolánszky Ákos kitért a délelőtti KKB-ülésre is. Elmondta: az igazságügyi tárca ott elhangzott beszámolója szerint a magyarországi kábítószerügyi jogszabályok teljes mértékben kompatibilisek az EU jogszabályaival.