Amerikai emberi jogi díjat kapott a Helsinki Bizottság társelnöke - Pardavi Márta nyerte el idén a Human Rights First emberi jogi díját

2018.10.13. Jogi Fórum / Magyar Helsinki Bizottság

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke nyerte el idén a Human Rights First emberi jogi díját. A tekintélyes amerikai civil jogvédő szervezet elismerését a magyar civil szervezeti vezető jövő szerdán este veszi át New Yorkban.

A Human Rights First a William D. Zabel nevét viselő emberi jogi díjjal Pardavi Mártának a menekültek, migránsok és más marginalizált csoportok jogaiért Magyarországon és Európa-szerte végzett áldozatos munkáját ismeri el – olvasható az indoklásban.

A díjat a Human Rights First éves gálavacsoráján adják majd át október 17-én New Yorkban.

A Human Rights First 40 éve ítéli oda a nemrég óta William D. Zabel ügyvéd nevét viselő emberi jogi díját. Olyan jogvédők, civil aktivisták részesülnek az elismerésben, akik kiállnak az emberi szabadságért és méltóságért. 

Az eddigi díjazottak között találjuk más kiválóságok mellett az idei Nobel-békedíjas kongói Denis Mukwege nőgyógyászt, aki a polgárháborúban megerőszakolt nőknek nyújt segítséget; Khaleel Aldakhi és Ameena Saeed Hasan iraki emberi jogi aktivistákat, akik az Iszlám Állam markából menekítettek ki jazidi gyerekeket és nőket; valamint az orosz Ljudmilla Alekszejevát is, aki a Moszkvai Helsinki Csoport alapítója és vezetője. A díjnak korábban volt már magyar díjazottja, Mohácsi Viktória roma aktivista személyében.

  • kapcsolódó anyagok
CIVIL SZERVEZETEK
EMBERI JOGOK
HELSINKI BIZOTTSÁG
MIGRÁCIÓ