Mini telefonok és a Turbó SIM kártyák segítik az elítéltek korlátlan, illegális kommunikációját és telefonos csalásait a hazai börtönökben. Egyre több készüléket csempésznek be a bv-intézetek falai közé, és már a hivatalos bv-mobilokat is könnyedén feltörik a fogvatartottak. A büntetés-végrehajtás inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel próbálja megtisztítani a cellákat az ellenőrizhetetlen mobiloktól.

2015 óta a fogvatartottak úgynevezett bv-mobilt igényelhetnek a büntetés-végrehajtási intézettől, melyet az esetek túlnyomó többségéban meg is kapnak. A bv-mobillal az elítélt egy kijelölt kapcsolgattatót hívhat a rezsimszabályok szerinti gyakorisággal és időtartamban. A telefonálás gyakorisága és hossza függ a végrehajtási fokozattól, és attól, hogy az adott fokozaton belül enyhe, általános vagy szigorú fokozatban van-e a rab.

A telefonálás gyakorisága és hossza – Forrás: BvOP

A hivatalos készüléken a piaci ár háromszorosáért telefonálhatnak a rabok, vagyis átlagosan 93 forintba kerül egy perc telefonhívás. A szolgáltató a Magyar Telekom és annak egyik leányvállalata, a Mobil Kapcsolat Kft., a speciális egyen-készülék gyártója pedig a kínai ZTE. A készülék egységára 2121 forint. A telefont az elítélt használatra kapja, és amennyiben „nem rendeltetésszerű használat” miatt elromlik, a fogvatartottnak az új készülékért már 13 752 forintot kell fizetnie. Ha a – tapasztalatok szerint elég megbízhatatlan –  készülék meghibásodik, akkor 3800 forintos „bevizsgálási díj”-at kell fizetnie a rabnak, amit óránkénti nettó 6970 forintos javítási költséggel fejelnek meg.

Börtön-mobil – a kínai ZTE készülék. – Forrás: internet

A felhívható személyek körének, illetve a hívások gyakoriságának és időtartalmának korlátozottsága, valamint a magas díjak és tarifák miatt az elítéltek nagy része a saját, illegálisan becsemészett telefon mellett dönt. A beszerzés megoldható, csak pénz és találékonyság  kérdése. Hetente jelenik meg közlemény arról, hogyan próbáltak mobil telefonokat becsempészni büntetés-végrehajtási intézetbe, illetve melyik intézetben milyen és mennyi illegális készüléket találtak.

Jelenleg a legtöbb becsempészett és büntetés-végrehajtásnak gondot okozó készülék GT Star mini telefon, ami 7.5 x 2.3 x 1.2 cm méreteivel könnyedén elrejthető, de bv-ellenőrzés során találtak már apró, gyufás skatulya méretű okostelefont is.

Jelenleg a legtöbb becsempészett és büntetés-végrehajtásnak gondot okozó készülék GT Star mini telefon. – Forrás: internet

A rabok és az elítélttel kapcsolatba kerülő személyek nagyon találékonyak, a saját telefonra vágyók “bevállalósak”, a “bejuttatási-paletta” rendkívül színes. Találtak már őrök mobiltelefont cipőtalpba, kenyérbe, kolbászba, borotfahabos flakonba rejtve. Került már elő három készülék motozáskor egyetlen elítélt testnyílásából. A minitelefonokat nem sokkal korábban egy hozzátartozójától kapta a rab, aki az őrök figyelmét kijátszva adta át a készülékeket. A szegedi börtönben peidg nemrég egy Jézust ábrázoló szentképben elrejtve találtak telefonokat.

Ez a három készülék motozáskor került elő egyetlen elítélt testnyílásából .- Forrás: BvOP

A vallással kapcsolatos tárgyak esetében egyébként nehéz a bv dolga. A keresztény kegytárgyakhoz hozzányúlhatnak az őrök, de más vallások esetében a kegytárgyak szigorúan tabunak számítanak. A pécsi börtönben például hetekig kellett várni egy fővárosból leutaztatott börtönrabbira, hogy meg tudják vizsgálni egy elítélet Tóráját – a Szent Könyv egy mobiltelefont rejtett.

Jézust ábrázoló szentképben elrejtett telefonok. – Forrás: BvOP

A bv folyamatosan ellenőriz, idén már 1960 darab illegális mobiltelefon akadt fenn a rostán.

Sokan vannak azonban azok az elítéltek is, akik nem bajlódnak saját telefon beszerzésével, megelégednek a bv-mobil feltörésével. Az intézettől kapott telefonok ugyanis egy úgynevezett Turbó SIM kártyával könnyedén kikódolhatóak. Az internetről pár száz forintért beszerezhető Turbo SIM egy vékony fólia, amelyen egyetlen egyszerű mikrokontroller található. Ezt elég bármilyen SIM kártya alá helyezni, és a bv-készülék máris bármilyen kártyával működik.

Az intézettől kapott telefonok Turbó SIM kártyával könnyedén kikódolhatóak. – Forrás: internet

A becsempészett telefonokon és a feltört bv-mobilokon kontroll nélkül kommunikálhatnak a rabok a külvilággal. Ezt meg is teszik, és gyakran bűncselekmény elkövetésére is használják a készülékeket. Számtalan telefonos csalás bonyolódik le börtönökből.

Jelenleg az egyik legnépszerűbb rabok által elkövetett “telefonos átverős csalás” a következő: a sértettet egy telefontársaság nevében hívják, és különféle ígéretekkel ráveszik, hogy bankautomatából feltöltse megadott SIM kártya egyenlegét.

A napokban emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség két férfi ellen, akik márianosztrai börtönbüntetésüket töltve telefonon országszerte 32 sértettet csaptak be a fentiek szerint. A csalók esetenként tízezer és negyvenezer forint összeg közötti feltöltéseket kértek a sértettektől  a SIM kártyákra, összesen 655 ezer forinttal gazdagodtak.

Egy másik, 2016-os ügyben “unokázós csalást” követtek el fogvatartottak a Budapesti Fegyház és Börtönből. Zárkájukból bonyolították a telefonhívásokat. A sértettek bajba jutott hozzátartozójának adták ki magukat. Céljuk az volt, hogy a szeretteiket féltő időskorú emberektől pénzt csaljanak ki. A sértettek száma 35, a csaló rabok összesen több millió forint kárt okoztak. Hat személyt vádol az ügyészség, bűntársaik kintről segítették az elkövetést.

A fogvaratottak az elkövetett csalások „bevételéből” saját vagy rokonaik megélhetését segítik. A telefonos csalásokból feltöltött SIM kártyák például csere-alapot képeznek – kávéra, dohányra, tisztálkodási szerekre és egyéb élvezeti cikkekre cserélik őket. A fogvaratottak által vásárolt árúk a börtönben személyes letétbe kerülnek, és kiadhatók a hozzátartozóknak, így a család a termékeket áron alul értékesítve pénzhez jut. Előfordult olyan eset is, amikor a benti SIM-ek „áraként” a rokonok több száz csomag kávét, dohányt vittek haza, és értékesíthettek töredékáron. A mobiltelefonnal az egyenleg erejéig sok mindent lehet rendelni, egyebek mellett élelmiszert is. A házhoz rendelt ételt a rokonok elfogyasztják vagy szintén eladják.

Egy fogvatartott által felhalmozott árúkészlet. Az elítélt a Facebook oldalán mutatta be szerzeményeit. – Forrás: Facebook

A szabad telefonálgatás komolyabb telefonnal és informatikai rendszerrel megakadályozható lenne, de a bv-mobilokat gyártó kínai ZTE R528 nyomógombos alapmodellje, illetve a büntetés-végrehajtás informatikai rendszere erre alkalmatlan. A SIM-kártyák csalással történő feltöltése a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben rendkívül nehezen felgöngyölíthető jelenség, főként éppen az informatikai háttér alkalmatlansága miatt.

A telefonálási szabályokkal kapcsolatban megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, de a legtöbb, telefonhasználatra és technikai paraméterre vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ.

„Általánosságban elmondható, hogy a fogvatartotti mobiltelefonok védőfóliázottak, készülékházuk összeragasztott, a készülékekkel csak kimenő hívásokat lehet kezdeményezni, internetezésre, kép rögzítésére, illetve szöveges üzenetek küldésére-fogadására a készülék nem alkalmas. A fogvatartottak időben korlátozottan (az ügyvédjükkel folytatott beszélgetések ebbe az időbe nem számítanak bele), előre rögzített hívószámot tárcsázhatnak. A mobiltelefon beállítása csak a számítógépes nyilvántartásban előre rögzített kapcsolattartókkal történő telefonhívást engedélyezi, a kapcsolattartókhoz rendelt telefonszámokkal. Kérem válaszom szíves tudomásul vételét.” – közölte lapunkkal Orosz Zoltán bv. őrnagy, bv. tanácsos a BvOP Kommunikációs Főosztály szóvivője.