Több százezer embert ejtett rabul a büntetés-végrehajtás - Véget ért a bv-roadshow és az óriásplakát-kampány

2018.12. 5. Jogi Fórum / BvOP

A büntetés-végrehajtási szervezet a közelmúltban országos ismeretterjesztő kampányt indított, amelynek köszönhetően több százezer ember ismerhette meg közelebbről a hazai börtönök világát, a fegyőrök munkáját. A roadshow és az óriásplakát-kampány is véget ért, de jövőre ismét útnak indulnak a társadalom őrei, hogy bemutassák kihívásokkal teli és izgalmas hivatásukat.

Miért nem csíkos ma az elítéltek ruhája? Mit csinál egy biztonsági felügyelő? Hogyan lesz önellátó egy börtönrendszer? Mi a feladata egy reintegrációs tisztnek? Miért fontos az, hogy a munkaképes fogvatartottak dolgozzanak? Mi az a kübli, vagy a keráló? - Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre is választ kaphattak az érdeklődők a büntetés-végrehajtási szervezet által megrendezett országos roadshow különböző állomásain, amelyeknek köszönhetően több ezer ember ismerhette meg közelebbről a börtönök zárt, ugyanakkor különleges világát, tekinthetett be a szögesdrótok és bástyafalak mögötti, a társadalom védelmében végzett komoly szakmai munkába. A hét vidéki nagyvárost (Veszprém, Székesfehérvár, Kaposvár, Szeged, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza) érintő rendezvényeken az interaktív és ismeretterjesztő, szórakoztató, valamint látványelemekben is bővelkedő programok során bárki megtapasztalhatta, hogy milyen érzés, amikor bilincs kattan a kezén, helyet foglalhatott egy rabomobil utasterében, vagy megnézhette azt, hogy milyen felszerelési tárgyai vannak a büntetés-végrehajtás kommandósainak is hívott műveleti osztály tagjainak. De a régi korok büntetés-végrehajtását is felelevenítették a fegyőrök: a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeumnak köszönhetően ugyanis a kalodát és a derest is bárki kipróbálhatta, de a szervezet szolgálati kutyáinak bemutatója és az ujj- és tenyérnyomatok készítése is nagy sikert aratott mindenhol.

A kampánysorozatból a budapestiek sem maradtak ki: a „Gyere a hűvösre”, „Rabul ejtünk”, „Lebilincselünk”, vagy „Sittre vágunk” szlogenek sikerrel hívták fel magukra a figyelmet, épp úgy, ahogyan a fővárosi tömegközlekedés legforgalmasabb csomópontjain megjelenő óriásplakátokon szereplő egyenruhások is. A büntetés-végrehajtási szervezet megújult arculatának szerves részét képező plakátok a nyitást szimbolizálják, hiszen a fotók többsége nem a börtönben, hanem városi helyszíneken készült, így vizuálisan is közelebb kerülhetett a civil társadalom a börtönökben szolgálatot teljesítőkhöz.

Mindezeken túl a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága egy egyedülálló projekt keretében, a büntetés-végrehajtási szervezet történelmében első alkalommal egy olyan rövidfilmet készített, amelynek célja, hogy a börtönök világát a maguk valójában mutassa be, valamint lerombolja azokat az évszázados sztereotípiákat, amelyek fogvatartottakat, dolgozókat egyaránt érintenek. A film egyértelműen a börtönök világát nem ismerő embereknek szól, akik így egyfajta képet kaphatnak a börtönökben zajló munkáról, amelyből a rabok és őrzőik is kiveszik a részüket. A BvOP nagyot álmodott akkor, amikor egy olyan produkció elkészítésére vállalkozott – külső vállalkozó vagy kommunikációs cég bevonása nélkül -, amely filmszerűen mutatja be, ugyanakkor valósághűen tükrözi a fogvatartottak és őrzőik életét, a mindennapok kihívásait. A abszolút saját gyártású, a büntetés-végrehajtási szervezet munkáját teljesen újszerűen ábrázoló filmben olyan valós események lettek feldolgozva, amelyek egy börtön hétköznapjaiban előfordulhatnak. Az ősbemutatóra sajtónyilvános filmvetítés keretén belül került sor 2018. november 23-án a Corvin Moziban. Az előzetest és a filmet azóta közel 60 ezren látták, a prisonhungary YouTube csatornánk videóit pedig több mint 200 ezren tekintették meg. A teljes film ITT megtekinthető.

A büntetés-végrehajtási szervezet arculatváltásának ugyancsak jelentős lépéseként hosszas előkészítő munka után megújult a szervezet honlapja. A bv.gov.hu a korábbinál áttekinthetőbb struktúrával, modernebb designnal, frissített, naprakész hírekkel és különböző eszközökre optimalizálva várja a látogatókat. Az új weblapot az online marketingkommunikációs szakma legrangosabb hazai eseményén, Az Év Honlapja pályázaton a szakértőkből álló zsűri Minőség Díjjal ismerte el.

Az összehangolt kampány elérte célját, sikerrel járult hozzá a fegyintézetekről és azok őrzőiről kialakult évszázados sztereotípiák lebontásához. Napjainkban közel kilencezer ember dolgozik a büntetés-végrehajtási szervezetnél, akik a fogvatartottak őrzéséért, szállításáért, munkáltatásáért, élelmezéséért, egészségi állapotáért felelnek. Hivatásuk rendkívül felelősségteljes, sok tudást és szakmai alázatot követel, hiszen emberséggel, de határozottsággal kell biztosítaniuk a börtönök rendjét, így járulnak hozzá hazánk közbiztonságának fenntartásához, az emberek biztonságérzetének növeléséhez.

Az idei kampány ugyan véget ért, a büntetés-végrehajtási szervezet azonban jövőre is folytatja az ismeretterjesztő tevékenységét. A börtönökben szolgálatot teljesítők munkája iránt érdeklődők bővebb tájékoztatást a büntetés-végrehajtás közelmúltban megújult weboldalán, a bv.gov.hu oldalon találnak.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS