Több mint 150 millió forint adótartozást térítettek meg adócsalók - Az új Be. által kínált egyezségkötés alapján ítélt a bíróság

2019.01. 7. Jogi Fórum / Fővárosi Főügyészség

A Fővárosi Főügyészség adócsaló terheltekkel kötött egyezséget az új büntetőeljárási törvény által kínált lehetőséget kihasználva, majd az alapján nyújtott be vádiratot a bíróságra. A bíróság az egyezség tartalmával egyezően a vádlottakat elítélte. A vádlottak – részben már az egyezséget megelőzően – megfizették az okozott vagyoni hátrányt, Több mint 150 millió forintot térítettek meg az állam részére.

A vádirat szerint az 54 éves férfi és nő a 2011. évben elhatározták, hogy a biztonságtechnikai területen is működő cégük munkavállalóit érintő adókat és a járulékokat nem fogják megfizetni. Ennek érdekében a cégük által foglalkoztatott munkavállalók munkaviszonyát színleg megszüntették és fiktív munkaerő-kölcsönzési, valamint megbízási szerződéseket kötöttek, az elkövetésbe bevont társaságokat rendszeresen cserélték.

A két vádlottnak segítséget nyújtott a könyvelési tevékenységet végző 42 éves nő, illetve további két társuk, egy 59 éves nő és egy 46 éves férfi, akik a valótlan munkaügyi bejelentésekben, valamint a fiktív számlák, pénzügyi dokumentumok kiállításában vettek részt.

A vádlottak cselekménye a 2011. és 2015. évek között összesen 155.055.000,- Ft vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek.

Az új büntetőeljárási törvény adta lehetőségeket kihasználva, a Fővárosi Főügyészség a bűncselekményt beismerő terheltekkel egyezség megkötését kezdeményezte, amelynek része volt a költségvetést ért vagyoni hátrány megtérítése. A terheltek és védőik elfogadták az ügyészség által megállapított feltételeket, a céget irányító vádlottak – részben már az egyezséget megelőzően – megfizették az okozott vagyoni hátrányt.

A bírósági előkészítő ülésén a vádlottak beismerték bűnösségükez, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A bíróság megállapította, hogy az egyezség jóváhagyásának feltételei fennállnak, így azt jóváhagyta, és azzal azonos tartalommal nyomban ítéletet hozott. A Fővárosi Törvényszék az egyezségnek megfelelően a vádlottakat bűnösnek mondta ki – négyüket különösen nagy, egyiküket jelentős vagyoni hátrányt okozó – bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettében és hamis magánokirat felhasználásának vétségében. A bíróság a 46 éves férfit 2.500.000,- Ft pénzbüntetésre, társait 2-2 év szabadságvesztésre ítélte, az utóbbi büntetések végrehajtását 3-5 év közötti próbaidőre felfüggesztette.

 

Az ítéletet mindenki tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
ADÓZÁS