Hol rejlik bennünk az igazság? Az elménkben? Vagy a szívünkben? Vajon mitől igazságos a jog? Hogyan hat a jog egy ember életére? – A tél jó alkalom az elgondolkodásra. Ehhez ajánlunk néhány inspiráló jogi témájuk filmet. Van közöttük komoly dráma, könnyed vígjáték és dokumentumfilm is, hogy mindenki kedve szerint választhasson. A lista persze messze nem teljes, a Jogi Fórum szubjektív válogatása.

Az Ördög Ügyvédje (The Devil’s Advocate)

Főszereplők: Keanu Reeves, Al Pacino, Charlize Theron

Démoni hatású, egyedi filmcsemege, az utolsó pillanatokig meglepetésekkel szolgál. A Sátán és egy kisember küzdelméről, a csábításról, a hiúságról szól. De ezzel együtt, nem vész a ködös múltba, nem egy bibliai történet, hanem a modern világba helyeződik, így emlékeztet bennünket a mindennapi csatáinkra a gonosszal. Az író jogi közegbe helyezte a történetet, ami a jogászokra nézve talán nem annyira hízelgő, viszont találó, hiszen a mai ember életének jellemzője a jogi csűrés-csavarás, a jogszabályok mögé rejtőzködés, a kiskapuk keresése, a hibák és bűnök jogi úton való igazolása.

A sikeres védőügyvéd egyetlen pert sem veszített még életében, mert szinte hipnotikus erővel bírja rá az esküdteket, hogy mentsék fel ügyfeleit. De semmi sem tarthat örökké. Egy napon betoppan hozzá egy tekintélyes New York-i jogi cég megbízottja és közli vele, hogy felettesei felfigyeltek hihetetlen teljesítményére és szeretnék a cég munkatársai között látni.

A teljes film:

A jogász (The Counselor)

Főszereplők: Javier Bardem, Brad Pitt, Penélope Cruz, Cameron Diaz

Parádés szereposztás, nem túl szofisztikált, sokszor közönséges megnyilvánulásokkal. A jogász nem egy egyszerű film. Vannak benne luxusverdák, mesés tájak, jó nők, primitív humor, izzadt mexikói drogdílerek. Egy realista film bűnözők elmélkedéseivel arról, hogy mi a végzet, a bűn, a feloldozás, hogy az ember néha keresztútra lép, ahol választania kell. Nem lehet csak kicsit bűnösnek lenni. Nincs félig becsületes ember: aki kipróbálja a rosszat, az már nem szabadul többé, akárhogy kapálózik is.

Egy ügyvéd megkéri a barátnője kezét és úgy érzi, az új életbe csak több pénzzel vághat bele. Elhatározza, hogy két társával – egyetlen, kivételes alkalommal – 20 millió dollár értékű kokaint visz be az USA-ba, amit azután saját maga terít szét. Úgy tervezi, a mocskos munka befejeztével nyugodtan visszatérhet a törvénytisztelő jogász hétköznapjaihoz. Persze súlyosan téved.

A teljes film:

A terror ügyvédje (L’ Avocat de la terreur)

Francia dokumentumfilm

Jacques Verges ügyvéd, a francia bíróságok sztárja. Milyen meggyőződés vezérli Jacques Verges erkölcsi gondolkodását? Barbet Schroeder rendező a történelem legsötétebb útjaira visz minket, hogy megpróbálja felfedni ennek a rejtélyes ügyvédnek a titkát.

A vietnami anyától és Reunion-szigeti apától született francia ügyvéd pályája végigkísérte a huszadik század második felének legvéresebb eseményeit. Jacques Verges már fiatal ügyvéd korában elkötelezte magát a gyarmatosítást ellenzők ügyének. Szoros kapcsolatba került vezető arab értelmiségiekkel, sőt olyan nagy hatású egyénekkel is, mint a modern terrorizmus atyájának tartott Waddi Haddad. Pályája ezután mélyen összefonódott a nemzetközi terrorizmussal, majd olyan perekben merült fel a neve védőként, ahol közismert diktátorokat vontak felelősségre. Sajátos, ám logikusan felépített érvrendszerével szinte minden esetben a politika, illetve az adott történelmi szituáció áldozatának állította be védencét. Minden perben a nagyhatalmakat, illetve az azok politikáját mozgató tőkéseket vádolta meg, és kérte védence felmentését.

Nem vitás, Verges ügyvéd élete valóban filmre kívánkozik, ám nem kétséges az sem, hogy e film sokakban kiveria biztosítékot. A filmet nézve az egymást követő megszólalók mondandójának igazságában nincs okunk kételkedni, mégis nő bennünk a baljós felismerés: egy ördögi játék részesei vagyunk mindannyian, titkosszolgálatok, konspirációk irányítanak mindent és mindenkit. És majdnem elhiszünk mindent, ahogy jámbor esküdtek szokták a dörzsölt ügyvédnek. Azonban Verges szája szegletében minden mondata után ott bújkál egy furcsa, alig észrevehető, öntelt és cinikus félmosoly…

A teljes film:

Egy ügyvéd és a szerelem (Studio illegale)

Igazi olasz vígjáték, tökéletes választás egy fárasztó munkával eltöltött nap zárásaként. Valóságos tortúra a vállalati jogászok élete: az állandó meetingek, a neurózis és a nyakkendő gyötri őket, míg az álmatlan éjszakákon és a kávétengeren át eljutnak a szerződések aláírásáig. Egy olasz nemzetközi ügyvédi iroda ambiciózus ügyvédjének magánélete romokban hever. Egy gyógyszeripari cég megvásárlását intézi munkatársaival. Miközben megpróbálja tető alá hozni a szerződést, fülig szerelmes lesz francia kolléganőjébe, aki a szembeálló csapatban dolgozik. Az új szerelem pedig arra készteti, hogy átgondolja egész életét.

A teljes film:

Egy becsuletbeli ugy (A Few Good Men)

Főszereplők: Tom Cruise, Jack Nicholson, Demi Moore, Kevin Bacon, Kiefer Sutherland

Egy igazi klasszikus, nagy sikerű film. Az amerikai haditengerészet guantanamoi támaszpontján életét veszti egy amerikai katona az úgynevezett megrendszabályozás következtében. Az eset rendkívül gyors és példát statuáló intézkedést igényel, ezért az USA védelmi minisztériuma két rendkívül tehetséges jogászt bíz meg a nyomozási feladattal. Látszólag minden tisztán és rendben működik az amerikai haditengerészeti bázison. Látszólag. A helyszíni szemle után ugyanis kiderül: semmi nem olyan egyszerű mint amilyennek tűnik. A jogászok nyomozni kezdenek, és ahogy közelednének a megoldáshoz, egyre zavarosabbnak tűnik a valóság.

Az ideologizálás és a morális eszmefuttatások helyett egyszerűen megfogalmazott hétköznapi érzelmek és racionális érvek ütközését láthatjuk a tárgyalótaremben, mindezt igen erős karaktereken keresztül. A film végén azonban megtörik a hideg fegyelmezettség, az utolsó jelenet teljes őrülete éppen attól válik katartikussá, hogy előtte senki nem számított kirobbanó érzelmekre. Helyreáll az igazság.

A teljes film:

Kafka – A per

Főszereplők: Jeremy Irons, Theresa Russell

A prágai születésű Franz Kafka halála után került napvilágra “A per” című elbeszélése – noha a szerző megsemmisítésre szánta. Az elbeszélés fonalát hűen követi a film, melyben valaki megrágalmazza Josef K.-t. Josef egy reggelen felébred panzióbéli szobájában, ahova a szobalány helyett egy idegen férfi lép be és letartóztatja. A letartóztatás Josefet nem korlátozza megszokott életvitelének folytatásában, de vizsgálatra idézik és elindul a lidérces, álomszerű per. Az egész város az esettől hangos, holott K. úr semmit sem tud a per okairól, tartalmáról. Vajon van értelme a kisember harcának a nagy gépezet fogaskerekei ellen?

Két film is feldolgozza Kafka művét, az egyik 1962-ben készült, az másik 1993-ban készült.

Az 1962-es teljes film:

Az 1993-as teljes film:

Ne bántsátok a feketerigót (To Kill a Mockingbird)

Főszereplők: Gregory Peck, Robert Duvall

Alabama állam az 1930-as években. Dúl a négerekkel szembeni gyűlölet, így amikor az egyik városkában megerőszakolnak egy fiatal fehér nőt, szinte mindenki azt gondolja, hogy csakis egy fekete lehet az elkövető. A rendőrség hamar ki is pécéz egy megfelelő gyanúsítottat, akit többen is láttak a bűntény közelében. A színes bőrű Robinson esélyei a felmentésre szinte a nullával egyenlőek: a bíróság gyorsított eljárásban ítéli halálra, hacsak a felbőszült tömeg még előtte meg nem lincseli. A város köztiszteletben álló, minden ízében tisztességes ügyvédje, Atticus Finch közmegdöbbenésre vállalja Robinson védelmét – jól tudván, hogy ez a döntés egész pályafutása végét jelentheti…

A film Harper Lee Pulitzer-díjas regényéből készült, amely 1960-ban jelent meg és a modern amerikai irodalom klasszikusává vált. A mű annak ellenére humoros hangvételű, hogy témája az erőszak és faji megkülönböztetés. Harper Lee regényében Finch ügyvéd erkölcsi értelemben hőssé és az ügyvédi magatartás mintaképévé válik.

A teljes film:

Kremer kontra kremer (Kramer vs. Kramer)

Főszereplők: Dustin Hoffman, Meryl Streep

Egy újabb klasszikus, mely válóperes és gyermekelhelyezési ügyekben a mai napig is tartogat pár jó tanácsot.

Ted Kramer imádja családját, feleségét és hatéves kisfiát, mégis úgy tűnik a munka fontosabb számára, mindent alárendel a karrierjének, még a családját is. Egyik este amikor hazaér Joanna, a felesége szárazon közli vele: elhagyja, hogy az anyaszerepből kiszakadva végre megpróbálja megvalósítani önmagát. Így a gyerekkel járó összes gond az apára szakad, aki kénytelen újra felépíteni az életét: megtanulni a gyereknevelés csínját-bínját, s mindeközben az állását is megtartani. Ted főz, vásárol, takarít, játszótérre jár, s megérzi és megérti tündéri kisfia minden vágyát és félelmét. Kisebb-nagyobb zűrök mellett is olyan ajándék ez, ami kevés apának adatik meg.

Másfél év után váratlanul megérkezik Joanna, és el akarja vinni magával a gyereket. Ted nem engedi el Billyt. Megindul közöttük a válóper, központban a gyermekelhelyezéssel. Tednek az ügyvédre is alig van pénze. A hosszas tárgyalások alatt mindkettőjüknek bizonyítaniuk kell a szülői felelősségüket és alkalmasságukat. Hevesen és sokszor aljasan támadják egymást a bíróságon. Lassan emberi méltóságukat is elvesztik a gyerekért folytatott küzdelemben. A bíróság végül az anya mellett dönt. Ted teljesen összeomlik, nem látja értelmét az életének a fia nélkül. Billy is rosszul viseli az újabb váltást. Azon a napon azonban, amikor az ítélet alapján Tednek át kellene adnia Billyt, Joanna megjelenik Ted lakásán, és különös kijelentést tesz…

A teljes film:

Ha ölni kell (Time to kill)

Főszereplők: Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson, Sandra Bullock, Kevin Spacey, Donald Sutherland

Egy amerikai kisvárosban két férfi brutálisan megerőszakolja egy fekete munkás, Carl Lee tízéves kislányát. A feldühödött apa lelövi a gyilkosokat, és börtönbe kerül. Ügyvédje, Jake Brigance tisztában van vele, hogy Carl Lee tettét egy korábbi eset motiválta, ahol a fehér bőrű elkövetők a bíróságról szabadon távozhattak. Jake kevés esélyt lát a győzelemre, különösen amikor kiderül, hogy az államügyész nem más, mint a minden hájjal megkent Rufus Buckley. Mégis kockára teszi egzisztenciáját, családját, de még az életét is, hogy a becsületért és az igazságért szembeszálljon egy egész várossal. Asszisztense segítségével harcol a tettesekkel végző apa felmentéséért…

“Nekünk mint ügyvédeknek szent kötelességünk, hogy ne csak beszéljünk az igazságról, de szüntelenül keressük, és ha megtaláljuk, éljünk vele.” – mondja Jake Brigance védőbeszédében.

Egy mélyen elgondolkodtató és megrázó film az igazság és a jog erejéről, és arról, hogy mit is kell tenni ahhoz, hogy “a nagy jogi manőverezésben” ne veszhessen el az igazság. “Vajon hol rejlik bennünk az igazság? Az elménkben? Vagy a szívünkben?” – teszi fel a kérdést Jake. Erre keresi a választ ez a film.

A teljes film:

A bíró

Főszereplők: Robert Downey Jr., Robert Duvall

A sikeres nagyvárosi jogász, Hank Palmer az édesanyja halála miatt kénytelen hazautazni, és egy kis időt együtt tölteni apjával, Joseph Palmer bíróval, ami nem egyszerű, mert az öreg halálos beteg, kiállhatatlanul viselkedik és ráadásul gyilkossággal gyanúsítják. Hank egyre több időt tölt abban a házban, ahol felnőtt, és napról-napra jobban megérti, hogy miért kellett innen megszöknie örökre. Hosszú idő elteltével mégis felébred benne a szülei iránti szeretet, melyet igyekezett elfelejteni.

Jogi dráma – jogászokról, tárgyalásokról, érdekes ügyekről. A jogászság, a jog és az igazság egy család életének tükrében.

A teljes film: