Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult bűnügyben a Fővárosi Főügyészség uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt nyújtott be vádiratot, az ügyészség fellebbezése alapján a másodfokú bíróság jelentősen súlyosabb ítéletet hozott.

A Fővárosi Főügyészség 2017 februárjában benyújtott vádirata szerint az ügyben szereplő cégcsoport főtevékenységként – nyomdaipari tevékenység mellett – papír csomagolóeszköz gyártással foglalkozott.

A vádirat szerint az ügy I. rendű vádlottja – aki a cégcsoport tényleges irányítója volt – elhatározta, hogy úgy vesz igénybe jogosulatlanul hazai és uniós forrásból származó, vissza nem térítendő támogatást, hogy a cégcsoport üzemeiben már évek óta működő papírzacskó gyártó gépeket, a valóságtól eltérően újonnan beszerzett gépként tünteti fel, hogy azok megfeleljenek a pályázati kiírásoknak. Az I. rendű vádlott 2005-2010. között összesen négy, korszerűsítésre kiírt uniós pályázatot nyújtott be új gépsorok beszerzésére úgy, hogy a gépek megvásárlása ténylegesen nem állt szándékában, célja mindegyik esetben a támogatási összeg jogosulatlan megszerzése volt. Ennek érdekében a pályázati eljárások során – II. rendű vádlott közreműködésével – az új gépek beszerzését alátámasztó, valótlan tartalmú árajánlatot, számlát és egyéb okiratokat készített és használt fel. A III. és IV. rendű vádlottak az egyik pályázat kapcsán szintén valótlan tartalmú okiratok benyújtásában működtek közre. Az I. rendű vádlott a fentiek alapján mintegy 770 millió forint vagyoni hátrányt okozott, melyből több mint 630 millió forinttal az uniós, míg csaknem 140 millió forinttal a magyar költségvetést károsította meg.

A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján a Fővárosi Törvényszék az I. rendű, valamint a III. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében, és ezért az I. rendű vádlottat 3 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, míg a III. rendű vádlottat 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyúttal a III. rendű vádlottat előzetes mentesítésben részesítette. A bíróság a II. rendű vádlottat és a IV. rendű vádlottat az ellenük emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette.

A Fővárosi Főügyészség a kihirdetett ítélet ellen mind a négy vádlott terhére fellebbezést jelentett be súlyosításért és a felmentett vádlottak esetében bűnösség megállapítása céljából.

A Fővárosi Ítélőtábla a fellebbezés alapján eljárva, 2018 novemberében az I. rendű vádlott büntetését 6 év börtönbüntetésre és 6 évi közügyektől eltiltásra súlyosbította, egyben 5.000.000,- Ft összegű pénzbüntetésre is ítélte, a III. rendű vádlott börtönbüntetése felfüggesztésének próbaidejét 2 évről 4 évre emelte fel, és mellőzte az előzetes mentesítést. A másodfokú bíróság a II. és a IV. rendű vádlottak tekintetében a felmentő rendelkezést megváltoztatta, és őket is bűnösnek mondta ki különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében. A bíróság a II. rendű vádlottat 2 év – végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett –, a IV. rendű vádlottat 1 év 2 hónap – végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélet az I. és III. rendű vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett.