Házi őrizetbe került, majd lemondott az izraeli ügyvédi kamara vezetője. Efi Navetet azzal gyanúsítják , hogy szexuális ellenszolgáltatásokért cserébe segítette bírák kinevezését. A kamara elnökeként tagja volt annak a kilenc főből álló testületnek, amely kinevezi és előlépteti a bírókat Izrael háromszintű igazságszolgáltatási rendszerében.

Az Izrael Ügyvédi Kamara vezetője csütörtökön bejelentette, hogy lemond a pozíciójáról a szex-ügy miatt. “Úgy döntöttem lemondok, azért, mert a kamara nagyon fontos értéket képvisel számomra” – mondta a kényszerintézkedés elrendelését követően Effi Naveh.

Az Izrael Ügyvédi Kamara elnöke, Effi Naveh a bíróságon – Forrás: ynet.co.il

Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a szex-üggyel összefüggésben rendőrök kutatták át az ügyvédi kamara jeruzsálemi irodáját, és számos tanút beidéztek kihallgatásra.

A gyanú szerint az elnök néhány évvel ezelőtt segítette egy jogásznő bírói kinevezését szexuális szolgáltatásért cserébe. Azzal is gyanúsítják, hogy hatalmi helyzetével visszaélve viszonyt folytatott egy másik bíró ügyvéd feleségével, akinek azt ígérte, hogy férjét kinevezteti a fellebbviteli bírósághoz. Az előléptetés végül meghiúsult. A nyomozás miatt a bírónőt és az ügyvédnőt 5 és 4 napra őrizetbe vették .

A bírói pozícióért cserébe szexuális szolgáltatást nyújtó jogásznők – Forrás: ynet.co.il

További két esettel összefüggésben is felmerült az elnök neve, de ezekről az izraeli nyomozóhatóság még nem nyilatkozik.

Efi Nave tavaly ősszel került reflektorfénybe, amikor az 50 éves, válófélben lévő férfi megpróbálta barátnőjét útlevelének ellenőrzése nélkül átcsempészni a határon. A kiruccanás balul sült el, közös külföldi útjukról hazatérőben elkapták őket a határőrök, amikor egyszerre próbáltak egymáshoz simulva átjutni a beléptetőkapun.

A Nave személye körüli botrány jóval túlmutat egy szexuális bűnügyön, ugyanis megkérdőjelezi az izraeli jogrendszer tisztaságát és pártatlanságat. Az ügy kellemetlen helyzetbe hozta Ajelet Saked igazságügyminisztert, akinek Nave szövetségese és jó barátja. Saked az utóbbi években Nave segítségével többséget szerzett a bírókat kinevező testületben, amit kamatoztatott is, segítve számos, köztudottan jobboldali beállítottságú jogász megbízatását.

Nehéz helyzetbe került az üggyel kapcsolatban Aviháj Mandelblitt főügyész is, aki szintén Nave közeli barátja, és akit számos alkalommal láttak együtt vendéglőkben a kamarai elnökkel és az igazságügyminiszterrel. Így ebben az ügyben nem ő, hanem helyettese képviseli majd az ügyészséget.