Az Országos Pervezetési Verseny döntőjét 2019. január 24-25-én tartják a Fővárosi Törvényszéken. A megmérettetésen bírósági fogalmazók és titkárok valós körülmények között, polgári és büntető ügyszakban mérik össze tudásukat a szakmai hallgatóság és rangos zsűri előtt.

Az Országos Bírósági Hivatal 2018-ban hirdette meg először Országos Pervezetési Versenyt, melynek célja az új generáció motiválása, tudásuk és igyekezetük szakmai, erkölcsi és anyagi elismerése. A verseny játékossága ellenére komoly felkészültséget igényel a résztvevőktől, akik szakmai jártasságuk, anyagi- és eljárásjogi ismereteik mellett bírói kompetenciájukról is számot adhatnak: lényeglátási képességükről, határozottságukról, az időkerettel való gazdálkodási képességükről, vagy éppen arról, miként bánnak az ügyfelekkel.


Forrás: OBH

Az ügyszakonként 7-7 főből álló bíráló bizottság elnökei a Kúria polgári és büntető kollégiumvezetői: Wellmann György és Székely Ákos. A zsűri külön díjazza a bíró és a segítő csapattagok teljesítményét, így előfordulhat, hogy más régióból kerül ki a nyertes bíró és a nyertes segítő csapat. 
 
Az országos döntőt az ítélőtáblák illetékességi területe szerinti regionális versenyek előzték meg. A tárgyalási fordulóba mind polgári, mind büntető ügyszakban 6-6 csapat került be: a Fővárosi Ítélőtábla 2-2 csapattal, a többi ítélkezési régió 1-1 csapattal képviselteti magát.

Forrás: OBH

A tárgyalandó jogeseteket a verseny játékmesterei, Zámbori Tibor, a Gyulai Törvényszék Polgári Kollégiumának vezetője és Péntek László, a Győri Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője dolgozták ki. Ezeket 2019. január 10-én sorsolták ki a Magyar Igazságügyi Akadémián a csapatok között, akik ekkor végezték el az előkészítő és perfelvételi cselekményeket is.