A 2018 decemberében összehívott igazságügyi alkalmazotti értekezleten, ünnepélyes keretek között vehette át az „Év igazságügyi alkalmazottja” díjat a két legtöbb szavazatot elnyerő bírósági dolgozó Miskolcon.

A 2015-ben alapított díjat minden év utolsó hónapjában adja át a törvényszék elnöke annak a két igazságügyi alkalmazottnak, akik a bírák és az igazságügyi alkalmazottak szavazatai és a beérkezett vélemények alapján a bírósági szolgálatban tanúsított példamutató szakmai életútjuk, kiemelkedő színvonalú munkavégzésük alapján leginkább érdemesek arra.

Forrás: OBH

2018-ban az „Év igazságügyi alkalmazottja” díjban Suhajda Molnár Istvánné, a Miskolci Járásbíróság polgári perenkívüli lajstromirodájának vezetője és Tóbiás Istvánné az Ózdi Járásbíróság polgári lajstromirodájának vezetője részesültek.
 
Miért döntöttek annak idején a mellett, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozzanak?
 
Suhajda Molnár Istvánné: 1992 szeptemberében kerültem a Miskolci Városi Bíróságra. A munkahely választás oka a bírói szervezet iránti tisztelet volt. Több éves tervem volt, hogy az igazságszolgáltatás munkájába bekapcsolódjak, és ezen tervem ekkor teljesült, vált valóra.
 
Tóbiás Istvánné: 1992 januárjától kezdtem dolgozni az Ózdi Városi Bíróságon. Úgy gondoltam, ha a munkámat tisztességgel végzem, akkor hosszú távon tervezhetek a bíróságon. A kiszámíthatóságot láttam ebben a munkahelyben.
 
Hogyan emlékeznek vissza igazságügyi alkalmazotti pályájuk kezdetére? Változott a bíróság?
 
Suhajda Molnár Istvánné: Tisztán emlékszem az igazságügyi pályám kezdetére, amikor a bíróság „nagy kapuja” kinyílt előttem. A polgári nemperes ügyszakban a hatalmas ügyszám és a nagy leterheltség mellett kiváló kollegiális légkörben dolgoztunk. Azóta történelmi jelentőségű változás történt a bíróságon. Az utóbbi évek átütő technika fejlődésével, az eszközellátottság nagymértékű javulásával a legkorszerűbb technikai színvonalat értük el. Eljutottunk az átütő papírtól az elektronikus aktáig. Az utóbbi évek fejlesztései értek célba akként, hogy a bírósági rendszer egésze – benne az általam vezetett iroda – naprakész.
 
Tóbiás Istvánné:
Nagyon jó közösségbe érkeztem, a munkatársaim befogadtak, segítettek elsajátítani a szakmai dolgokat. Nagy türelemmel, hozzáértéssel adták át a tudásukat. Olyanok voltunk mint egy nagy család. Az eltelt évek alatt nagyot változott a világ. Így a bíróság is változott, és a munkavégzéssel kapcsolatos dolgok is megváltoztak. Felgyorsult az élet, főleg az elektronikus ügyintézés kapcsán.
 
Mi az, amire leginkább büszkék, amikor visszatekintenek a bíróságon eltöltött évekre?
 
Suhajda Molnár Istvánné: A kollégák megbecsülése, elismerése, amely számomra óriási jelentőségű kifejezést kapott az „Év igazságügyi alkalmazottja” cím elnyerésével.
 
Tóbiás Istvánné: 1995-től dolgozom a lajstromirodában, úgy érzem sikerült jó kapcsolatot kialakítanom a bírákkal és az igazságügyi alkalmazottakkal, ezért jól tudunk együtt dolgozni. Az elektronikus kapcsolattartás bevezetése kapcsán nagy kihívásoknak kellett megfelelni, úgy gondolom ezt sikerült teljesíteni.
 
Milyen tanácsokkal látnák el a bíróságra érkező ifjú kollégákat?
 
Suhajda Molnár Istvánné: Mindenkor őrizzék a bíróság becsületét, megbecsültségét és mindenkor tartsák szem előtt a kollegialitás jelentőségét. Az általuk végzett munkával is növeljék a bíróság tiszteletét, tekintélyét.
 
Tóbiás Istvánné: A bíróságra érkező új kollégáknak, azt javaslom, hogy szorgalmas tanulással szerezzék meg a munkájukhoz szükséges szakmai tudást, képezzék magukat, legyen elég kitartásuk a feladatok elvégzéséhez.