Helyén maradhat a horogkeresztes harang - A koblenzi közigazgatási felsőbíróság döntést hozott

2019.02. 1. Jogi Fórum / Fóris Gábor

Nem kell eltávolítani a horogkeresztet ábrázoló harangot Herxheim am Berg evangálikus templomából – döntött a koblenzi közigazgatási felsőbíróság. A harang eltávolítást egy magánszemély kezdeményezte, mert szerinte a harang használata "gúnyt űz a hitleri terror áldozataiból".

A 730 lelkes falu, Herxheim am Berg önkormányzatának tavaly februári határozatát erősítette meg a bíróság. A képviselőtestület 10:3 arányban megszavazott határozata szerint a harangnak a helyén kell maradnia, hogy "ösztönzést adjon a megbékélésnek, és figyelmeztessen az erőszakra és igazságtalanságra". Az evangélikus egyház felajánlotta, hogy állja a harang leszerelésének és egy új harang beszerzésének a költségeit, de az önkormányzat végül egy általa végeztetett szakvéleményre hivatkozva a harang megtartása és újbóli üzembe helyezése mellett döntött azzal, hogy a templom falán a harang múltjára utaló emléktáblát helyeznek el.

A koblenzi közigazgatási felsőbíróság állásfoglalása szerint a Rajna-vidék–Pfalz tartományban fekvő falu önkormányzatának döntése a harang helyén hagyásáról "nem jelenti a zsidók nácizmus alatti sorsának jóváhagyását vagy elbagatellizálását, amit az is aláhúz, hogy a község emléktábla kihelyezését határozta el".

A harang 1934 óta lóg a Jakobskirche tornyában, a rajta látható horogkereszt és az Alles für's Vaterland – Adolf Hitler (Mindent a hazáért – Adolf Hitler) felirat miatt azonban tavaly országos figyelembe középpontjába került, és a helyi gyülekezet szeptemberben úgy döntött, elnémítja a harangot.

A szakértői vélemény szerint a harang műemléknek tekintendő, és vagy múzeumban kell elhelyezni, vagy a templomtoronyban kell hagyni, "eltávolítása menekülés lenne a higgadt és elfogulatlan emlékezéskultúra elől".

  • kapcsolódó anyagok
NÉMETORSZÁG