Komoly felbolydulást keltett Ukrajnában, hogy egy kijevi bíróság megfosztotta tárcavezetői hatáskörétől Uljana Szuprun ideiglenesen kinevezett egészségügyi minisztert, a szerdai híradások szerint a politikai viharon túl az országos gyógyszerellátást is veszélyeztetheti a döntés.

Szuprun 2016. augusztus 1-je óta vezette ideiglenesen az egészségügyi tárcát az előző miniszter távozását után. A bírósági indoklás szerint a kettős ukrán-amerikai állampolgárságú ideiglenes vezetőnek azonban a kinevezése után egy hónappal le kellett volna mondania amerikai állampolgárságáról, amit nem tett meg.

A bíróság ugyanakkor csak részben adott helyt az ellenzéki Radikális Párt képviselőjének, Ihor Moszijcsuknak a miniszter hatáskörét megkérdőjelező keresetének, mert nem tiltotta meg, hogy gyakorolja miniszterhelyettesi hatáskörét.

A kormányban közölték, hogy a döntés ellen mihamarabb benyújtják a fellebbezést a legfelsőbb bíróságnál. Pavlo Petrenko igazságügy-miniszter a kijevi közigazgatási bíróság döntését abszurdnak és felelőtlennek nevezte. Petro Porosenko elnök – aki teljes támogatásáról biztosította Szuprunt – kifejezte meggyőződését, hogy a legfelsőbb bíróság, majd “igazságot szolgáltat”.

A kijevi brit és amerikai nagykövetség is jelezte, hogy figyelemmel kíséri a peres eljárást.

A keddi bírósági döntés miatt Szuprun szerdán megszakította külföldi útját. Kommentálva a bírósági határozatot arra hívta fel a figyelmet, hogy egy csomó gyógyszert és vakcinát az ideiglenes táravezető aláírása nélkül nem tud a minisztérium az ország különböző régióiba kiszállíttatni. A tárca közleménye szerint ezek között vannak – több tízezer kanyaró elleni oltószer mellett – cukor- és rákbetegek gyógyszerei is.

Az Egyesült Államokban született, ukrán származású, 63 éves Uljana Szuprun tárcavezetői tevékenységét sokan bírálják, mert az általa elindított reformok egyelőre alig érzékelhetők az átlagemberek számára. Tavaly áprilistól vezették be például a szabad háziorvos-választást, az ellátás színvonala viszont ezzel még semmit sem változott. Készülnek bevezetni a betegek kartonjainak számítógépes nyilvántartását, az e-recepteket, de ehhez még messze nincs meg a szükséges infrastruktúra. Az állami kórházakban sem tapasztalható semmilyen kiugróan pozitív változás a korábbiakhoz képest sem a betegellátásban, sem pedig épületek, kórtermek állapotában.

Többször előfordult, hogy Szuprun a közösségi oldalakon egészségügyi tanácsokkal látta el az érdeklődőket, de egyes feljegyzései olyan ügyetlenek voltak, hogy nevetség tárgyává váltak. Nemrég például azt tanácsolta, hogy az influenza ellen védekezzenek rendszeres testmozgással.