Európai szinten is egyedülálló eszközzel erősíti a Közbeszerzési Hatóság, valamint a szervezet keretében működő, független Közbeszerzési Döntőbizottság a közpénzekkel való felelős gazdálkodást. A Közbeszerzési Hatóság ellenőrzési tevékenységéről Rigó Csaba Balázs elnök számolt be a szervezet „A közbeszerzések ellenőrzése” című konferenciáján, amelyet Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tuzson Bence, közszolgálatért felelős államtitkár nyitott meg.

Közbeszerzésről érthetően – fókuszban az elektronikus közbeszerzés Legfrissebb módosítások, gyakorlati problémák szakértők közvetítésében – Jogi Fórum konferencia, 2019. április 4. – Kérdezzen szakértő előadóinktól! – Részletek, regisztráció

__________________________________________________________________________________

Gulyás Gergely köszöntőjében rámutatott, a közbeszerzési eljárásokat segítő állami intézményrendszer alapvetően jól működik. Az elmúlt időszakban komoly változtatások történtek a közbeszerzések ellenőrzési rendszerében: a Miniszterelnökség kiemelt célja, hogy a tanúsítványok kiadását a jövőben kizárólag belső erőforrásból valósítsa meg, melyre vonatkozóan jelentős szervezetfejlesztést hajt végre. Az Országgyűlés a Közbeszerzési Hatóság, valamint a keretében függetlenül működő Döntőbizottságra vonatkozó részletszabályokat pontosította.

„A kormány abban érdekelt, hogy a közbeszerzési területen az állami ügyintézés hatékony és gyors legyen, a szabálytalanságokat pedig a lehető legcsekélyebb mértékig szeretnénk visszaszorítani”– jelentette ki a miniszter.

Tuzson Bence előadásában leszögezte, a közbeszerzéseknek van egy általános célja: hozzá kell járulniuk Magyarország fejlődéséhez, ez egy versenyképességi kérdés is. „A közbeszerzési eljárások lefolytatásának minősége, gyorsasága nagy mértékben befolyásolja Magyarország gazdasági fejlődését” – fogalmazott a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára.

„Annak érdekében, hogy a hazai közbeszerzési eljárások lefolytatása jogszerű és minél hatékonyabb legyen, a Közbeszerzési Hatóság szigorú ellenőrzési és következetes bírságolási gyakorlatot követ – emelte ki Rigó Csaba Balázs, a szervezet elnöke.

A szerződések teljesítését is ellenőrzik

A Közbeszerzési Hatóság nemcsak az eljárások jogszerű kiírását ellenőrzi, hanem akár – helyszíni szemle keretében – a szerződések megfelelő teljesítését is.  Ha jogsértés gyanúja merül fel, a Közbeszerzési Hatóság keretében működő független Közbeszerzési Döntőbizottság bírálja el az ügyet.

2018-ban a Közbeszerzési Hatóság szerződésellenőrzési tevékenysége alapján hivatalból kezdeményezett 40 jogorvoslati eljárásból 36 esetben állapított meg jogsértést a Közbeszerzési Döntőbizottság, vagyis a jogorvoslatok 90 százaléka a jogsértés megállapításával végződött, amelyek mindegyikében bírság kiszabására került sor. A Közbeszerzési Döntőbizottság munkája során következetes bírságolási gyakorlatot követett: súlyos jogsértés esetén nagyobb összegű, kisebb jogsértés esetén méltányos összegű bírságot szabott ki” – hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs elnök a rendezvényen.

Hirdetményellenőrzés 2 munkanapon belül

A közbeszerzési hirdetmények formai és tartalmi ellenőrzését 2 munkanapon belül végzi a Közbeszerzési Hatóság, amely szinte kizárólag Magyarországon létező folyamatba épített ellenőrzési forma. A lektorált hirdetmények az Európai Unió hivatalos lapjába és a napi szerkesztésű magyar Közbeszerzési Értesítőbe kerülnek publikálásra. A Közbeszerzési Hatóság 24 513 hirdetményt dolgozott fel 2018-ban.

Csökkent a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya, növekedett a verseny

A Közbeszerzési Hatóság egyik kiemelt célja a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások arányának folyamatos csökkentése. 2018-ban az ilyen speciális eljárások számát és értékét minden eddiginél alacsonyabb szintre sikerült leszorítani: uniós (nagy értékű) eljárásrendben az összes eljárás  4,8 százaléka, az összes eljárás értékének csupán 1,6 százaléka volt hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás.