98 év után immár hivatalosan is lehet hógolyózni az Amerikai Egyesült Államok egyik kisvárosában, Severance-ben, miután egy 9 éves fiú kezdeményezte egy vonatkozó helyi rendelet eltörlését – számolt be róla több amerikai sajtóorgánum. Bár a rendelet még utalást sem tesz a hógolyózásra, a városvezetés örömmel asszisztált az ötlethez, ami óriási népszerűséget hozott az eddig jelentéktelen kisvárosnak.

Amerikában bármi előfordulhat, így az is hogy egy jogszabályt meglehetősen tágan értelmeznek a népszerűség kedvéért.

A szóbanforgó rendeletet 1920-ban hozták, amikor a Denver közeli 3 ezer lelkes kisvárost, Severance-t megalapították. A helyi szintű jogszabály szerint jogellenes kő vagy bármely egyéb tárgy dobása és hajítása bárkire és bármire – emberre, állatra, épületre, fára vagy más köz- illetve magántulajdonra. A tilalom kiterjed bármely, személy vagy tárgy szállítására alkalmas jármű vagy berendezés dobálására, hajigálására is.

A rendelkezés vonatkozásában a hógolyót a “bármely egyéb tárgy” kategóriába sorolták, annak ellenére, hogy a szabályt nyilvánvalóan nem a hógolyózás betiltásának szándéka hívta életre. Kétségtelen azonban, hogy a rendelet megfogalmazása alapján valóban vonatkozhat a hógolyózásra, vagy akár a hamburgerrel vagy a száraz pizzával való dobálózásra is.

A helyi hógolyózási „tilalom” elsőként a 9 éves Dane Best, a Range View Elemi Iskola harmadik osztályos tanulója figyelmét keltette fel, amikor egy iskolai látogatás alkalmával a polgármesteri hivatalban járt, ahol a régi jogszabályokról meséltek a diákoknak. A fiúban ekkor tudatosult, hogy barátaival már évek óta jogot sértettek, amikor hógolyóval dobálóztak.

Dane és 20 osztálytársa úgy döntött, levelet ír a városi tanácsnak, melyben kifejtették, miért is  lenne jó, ha jogszerűen hógolyózhatnának. A tanács pedig a diákok levelének hatására döntött: egyhangú szavazással semmisítették meg a régi rendeletet. Az esetre a sajtó természetesen lecsapott, óriási nyilvánosságot adva az amúgy nem túl jelentékeny történteknek – a városka neve világszerte ismertté vált.

Az Amerikai Egyesült Államokban egyébként jellemző, hogy minden fajta élethelyzetet igyekeznek jogi szabályozás alá vonni. Ez a gyakorlat pedig nyilvánvalóan abszurd helyzeteket, értelmetlen pereket és indokolatlan kártérítési igényeket eredményez.