Elvették a tévékészülékét, ezért polgári pert indított egy elítélt fogvatartotti jogainak védelmében a szegedi Csillagbörtön ellen. Március végén tartják az első tárgyalást az ügyben.

Tavaly nyárig – az addig hatályos szabályok alapján – minden fogvaratott magánál tarthatta zárkájában a televíziókészülélét, így azokban a zárkákban, melyekben több rab is töltötte büntetését, akár több tévékészülék is lehetett. A rabok fülhallgatót használva egyidőben is működtethették készülékeiket, így nem zavarták egymást a tévézésben, akkor sem, ha mindenki más csatornát nézett. Még egyeztetniük sem kellett a műsorválasztásnál.

Az elítéltek birtokában tartható tárgyakra vonatkozó szabályok 2018. július 1-jével azonban jelentősen megszigorodtak, azóta maximum 26 col nagyságú tévékészülék tartható a zárkában, kizárólag külön engedéllyel, azzal, hogy minden zárkában maximum egy db készülék lehet.

Az elítéltek birtokában tartható tárgyakra vonatkozó, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának honlapján is közzétett hatályos szabályzat ITT megtekinthető

A  pert indító rab készülékét tavaly nyáron az új szabályok alapján távolították el a helyiségből, melyben vele együtt többen is töltik büntetésüket. A Szegedi Fegyház és Börtön felháborodott lakója úgy véli: azzal, hogy megfosztották őt televíziókészülékétől alapvető fogvatartotti jogaiban korlátozzák, mitöbb – folytatódik az érvelés – a társadalom elleni bűnt követ el a bv-intézet, mert „amortizálja” a rabokat, megnehezítve ezzel a büntetésük letöltése után a civil életbe való visszatérésüket, reintegrációjukat. 

A per precedens értékű lehet, hiszen amennyiben az elítélt javára dönt a bíróság, újabb elítéltek is pereket indíthatnak majd tévé-elvételi ügyekben.