Elkészült az Egyesült Királyság Európai Unióból történő rendezetlen kilépésére felkészítő magyar törvényjavaslat, ami a magánszemélyeknél felmerülő kérdéseket rendezi.

A javaslat a munkanélkülieknek járó társadalombiztosítási, nyugdíj- és egészségbiztosítási, családtámogatási, valamint megváltozott munkaképességű személyeknek járó ellátások jogosultjait illetően állapít meg szabályokat, rendezi a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezők vonatkozásában a beutazási és letelepedési kérdéseket, illetve az olyan ügyvédek kamarai tagságának helyzetét, akik az Egyesült Királyság állampolgárai.

„A törvényjavaslatból az látható, hogy a magyar kormány is készül az egyre valósabb lehetőséggé váló megállapodás nélküli Brexitre, mely a kilépési tárgyalások elakadásával az alapvető forgatókönyvvé vált. A Brexit határidejének közeledésével továbbá adóhatósági útmutatók is megjelentek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján, amelyek az egyes alternatívákról és a kapcsolódó adó- és vámkérdésekről adnak tájékoztatást” – hangsúlyozta Schütt Attila, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

„A Brexitre való felkészülés minden esetben égető szükséglet, akkor is, ha az elmúlt napok eseményei alapján a kilépés időpontjának elhalasztása egyre valószínűbb. A halasztás egyrészt egyelőre csak elméleti lehetőség, másrészt egy rövid késleltetést követően hamar abban a helyzetben találhatjuk magunkat, hogy a legfontosabb kérdésekben továbbra sincs egyértelmű megállapodás, és a határidő újbóli kiterjesztése már minden szempontból sokkal nehezebben elképzelhető” – tette hozzá Gábor Zoltán, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.