Az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el arról, hogy az euróban teljesített, határokon átnyúló kifizetések költségét összehangolják az euróövezethez tartozó és az azon kívüli országok között, valamint hogy unió szerte növelik a valutaátváltási díjak átláthatóságát – közölte az uniós tanács hétfőn.

Az új rendelkezés célja, hogy az euróban teljesített kifizetések és az euróban eszközölt készpénz-felvételek olcsóbbá váljanak, illetve hamarosan az EU egészében ugyanannyiba kerüljenek, mint belföldön.

Az euróövezeten belül már 2002 óta azonos díjakat kell alkalmazni az euróban teljesített, határokon átnyúló és belföldi kifizetésekre, az euróövezeten kívülről indított, határokon átívelő euró átutalásokat ugyanakkor magas díjak terhelik.

A rendelet értelmében az olyan szolgáltatásokért, mint az átutalások, a kártyás fizetések és a készpénzfelvételek euróban történő, határokon átnyúló kifizetések díját annak a díjnak az összegéhez kell igazítani, amelyet a pénzforgalmi szolgáltató egy azonos összegű, a szolgáltató tagállamának pénznemében végzett megfelelő pénzügyi műveletért felszámolna a szolgáltatást igénybe vevőnek.

Az EU emellett további átláthatósági követelményeket vezetett be a pénznemek közötti átváltási díjak tekintetében. A fogyasztók a kártyás fizetés, illetve a külföldi készpénzfelvétel alkalmával választhatnak, hogy a helyi valutában kívánnak-e fizetni vagy saját tagállamuk pénznemében. Az új szabályok értelmében a fogyasztók mielőtt még meghoznák döntésüket, tájékoztatást fognak kapni arról, hogy milyen díjat számítanának majd fel nekik. A gyakorlati megvalósítás céljából bevezetik azt a kötelezettséget, hogy a teljes felszámítandó valutaváltási díjat az Európai Központi Bank (EKB) legfrissebb rendelkezésre álló átváltási árfolyamához képest számított százalékos árrés formájában kell közölni.

A fokozott átláthatóság azt hivatott biztosítani, hogy a fogyasztók számára ismertebbé váljanak ezek a díjak, és így fokozódjon a különböző valutaváltási szolgáltatók közötti verseny – közölték.

A rendelkezések többségét december 15-étől kezdődően kell majd alkalmazni – tették hozzá.