Horvátország módosítja a büntetőtörvénykönyvet, hogy súlyosabban lehessen büntetni a családon belüli erőszakot – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn Zágrábban, miután a hétvégén több ezren tüntettek a fővárosban zéró toleranciát követelve a családon belüli erőszakkal szemben.

A kormányfő hétfőn fogadta Spasime (Ments meg) elnevezésű kezdeményezés vezetőit, és a tárgyalások követően bejelentette, hogy több segélyvonalat is indítanak az év végéig hat megyében, és védett házakat hoznak létre, ahol még nincsenek. Szombaton a felvonulók szigorú fellépést követeltek a rendőrségtől, az igazságszolgáltatástól és az iskoláktól a jelenséggel szemben.

Horvátországban évente 15 ezer nő válik családon belüli erőszak áldozatává, az elmúlt tíz évben több mint 300 nőt öltek meg hozzájuk közel álló személyek.

A rendőrség adatai szerint 2018-ban a családon belüli erőszakkal kapcsolatos jogsértések 78 százalékát férfiak, 22 százalékát nők követték el. Ugyanezen adatokból az is kiderül, hogy 3198 bűncselekmény esetébenben a családon belüli bántalmazások 76 százalékában nők és 24 százalékban férfiak voltak az áldozatok. Az elkövetők, 2100 a rendőrségnek bejelentett esetben, 91 százalékban férfiak voltak és 9 százalékban nők.

A családon belüli erőszak folyamatosan foglakoztatja a horvát közvéleményt. Az elmúlt néhány hónapban több súlyos estre is fény derült, amely nagy sajtónyilvánosságot kapott. Februárban például egy Pag szigeti családapa kidobta egy emeleti ablakból négy gyerekét. A 3, 5, 7 és 8 éves gyerekek súlyosan megsérültek. Az eset felvetette a gyermekvédelmi rendszer működésképtelenségét is.

A tüntetés szervezői szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy a hatóságok 90 százalékban szabálysértésként, és nem bűncselekményként kezelik az eseteket.