"Eltűnő" cégek - Több mint 2 milliárdos áfa-csalás az élelmiszeriparban - 8 személlyel szemben emelt vádat az ügyészség

2019.04. 1. Jogi Fórum / Fővárosi Főügyészség

Adócsalás révén tudták olcsón adni a Szlovákiából származó élelmiszeripari termékeket. Több mint 2 milliárd forint áfá-t csaltak el - a Fővárosi Főügyészség vádat emelt 8 személlyel szemben.

A vádirat szerint egy 40 éves férfi tényleges irányítója volt egy – elsődlegesen – cukor és étolaj kereskedelmével foglalkozó cégnek. A férfi, annak érdekében, hogy versenyelőnyre tegyen szert és a belföldi termékértékesítése után keletkezett általános forgalmi adó fizetési kötelezettségét csökkentse, valótlan tartalmú beszerzési számlákat fogadott be, amelyeket az adóbevallásaiban szerepeltetett. A vádlott kizárólag az általános forgalmi adó megfizetésének elkerülése érdekében létrehozott és 43 éves férfi társával együtt működtetett egy fiktív cégláncolatot.

A láncolat eleje az Európai Unión belülről – Szlovákiából – nettó áron szerezte be a cukrot, az étolajat, a rizst és a sajtot, majd az általános forgalmi adó megfizetését elkerülve, több lépcsőben eladta azt a 40 éves férfi által irányított cégnek.  A magyarországi oldalon úgynevezett ,,eltűnő” – adót nem fizető – cégeket használtak (,,missing trader”), amelyek papíron tovább számlázták az árut a láncban hátrább álló cégeknek, így az eljutott a 40 éves férfi cégéhez.

A tényleges kereskedő így jelentősen olcsóbban szerezte meg és hozta forgalomba az élelmiszeripari termékeket, mint versenytársai. Emellett a fiktív számlák alapján az adót is elcsalta, amellyel a 2011-2012-es években több mint 2 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Az elkövetésben a vádirat szerint további szervezők, ügyvezetők és egy könyvelő is részt vett.

A Fővárosi Főügyészség nyolc személlyel szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, különösen jelentős, illetve nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt. A halmazati szabályokra figyelemmel a büntetési tétel – a vádlottak többsége esetében – öttől tizenegy évig terjed.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
ADÓZÁS
ÁFA