Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a „#NewRightsNow – Az »uberizált« munkavállalók jogainak megerősítése” című európai polgári kezdeményezést. A szervezők célja, hogy a digitális platformok üzemeltetői számára kötelezővé tegyék, hogy garantált minimálbért fizessenek a rendszeresen nekik dolgozó önfoglalkoztatóknak.

A szervezők szerint ez „biztosítaná és stabilizálná a munkavállalók jövedelmét és […] különösen hozzájárulna az »uberizált« dolgozók létbizonytalanságának megszüntetéséhez”.

A Szerződések értelmében az EU jogi lépéseket tehet annak érdekében, hogy megkönnyítse az európai polgárok önálló vállalkozói tevékenységének megkezdését és folytatását. A Bizottság ezért jogi szempontból elfogadhatónak ítélte a kezdeményezést, és a nyilvántartásba vétele mellett döntött. A folyamat jelenlegi szakaszában a Bizottság nem elemezte a kezdeményezés érdemi tartalmát, csak annak jogi elfogadhatóságát.

A kezdeményezés nyilvántartásba vételére 2019. április 1-jén került sor. Ezt követően egyéves időszak áll a szervezők rendelkezésére a támogató aláírások összegyűjtésére. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottság három hónapon belül megvizsgálja és reagál rá. A Bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Facebook-oldal: New Rights Now

Háttér

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be. Ezzel 2012 áprilisában, az európai polgári kezdeményezésről szóló – a Szerződés rendelkezéseit végrehajtó – rendelet hatálybalépésekor olyan eszköz került a polgárok kezébe, amelynek segítségével elérhetik egyes kérdések napirendre tűzését. 2017-ben, az Unió helyzetéről tartott Juncker-beszédben elhangzottaknak megfelelően az Európai Bizottság reformjavaslatokat terjesztett elő az európai polgári kezdeményezésre vonatkozóan annak érdekében, hogy az még inkább felhasználóbarát legyen. Az Európai Parlament és a Tanács 2018 decemberében megállapodott a reformról, és a felülvizsgált szabályok 2020. január 1-jétől alkalmazandók.

Hivatalos nyilvántartásba vételét követően bármely európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár felkérje az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő jogi aktusra vonatkozó javaslatot a hatáskörébe tartozó területeken.

Az elfogadhatóság feltételei az alábbiak: a javasolt polgári kezdeményezés nem eshet nyilvánvalóan a Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be; nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű; és nem lehet nyilvánvalóan ellentétes az Unió értékeivel.

Az európai polgári kezdeményezések weboldala ITT elérhető.

Az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet ITT elolvasható.

Jelenleg aláírásokat gyűjtő európai polgári kezdeményezések ITT elérhetőek.