A joghallgatók tekintélyes Jessup nemzetközi versenyében ért el első helyezést szombaton a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) joghallgatóinak csapata. Az ELTE hallgatói közül Szép Vanessa, Bazsó Gábor, Buda Zolta, Koncsik Marcell alkotta a magyar küldöttséget, felkészítőtanáraik pedig Kajtár Gábor, Sulyok Katalin és Pap Dániel voltak.

“Az Eötvös Loránd Egyetem 2019 világbajnoka” – tette közzé honlapján gratulációját a jogászversenyt rendező szervezet, a nemzetközi joghallgatók szövetsége (angol rövidítéssel: ILSA).

A csapattagok: Bazsó Gábor (B2), Szép Vanessa (B3), Kocsik Marcell (B4), Buda Zolta (B5) – Forrás: mandiner.hu

Az 1960 óta minden évben Washingtonban megrendezett Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny a világban a nemzetközi jogot hallgató diákok számára a legnagyobb múltú és legnagyobb szabású nemzetközi megmérettetés. A szombaton véget ért versenyben a magyar egyetemisták száz ország több mint 680 egyetemének diákjai között voltak a legjobbak, olyan tekintélyes egyetemek hallgatót utasítva maguk mögé, mint az amerikai Yale és Berkeley, vagy a londoni King’s College.

A 20. század amerikai diplomatájáról és jogászáról, Philip C. Jessupról elnevezett versenyben a diákoknak nemzetközi bíróság előtt zajló per szimulációja során kell perbeszédet mondaniuk ügyvédként, mind a felperesi, mind az alperesi oldalon. De nem “csak” perbeszédet prezentálnak, hanem előtte kutatómunkáról számolnak be, beadványokat terjesztenek elő, írásbeli és szóbeli vázlatot készítenek a perbeszédekről, emlékeztetőket írnak. Vagyis írásban és szóban egyaránt megméretik magukat, a végeredmény pedig a képzeletbeli per több szakaszában végzett munka eredménye.

Győzelmi mámor – Forrás: hirhatar.com

Az egyetemisták munkáját tekintélyes jogászokból álló bizottság bírálja el.

A magyar diákcsapatot Kajtár Gábor az ELTE nemzetközi jogi tanszékének adjunktusa, valamint Sulyok Katalin és Pap Dániel készítették fel.

Tavaly az ELTE ÁJK csapata az összevont felperesi és alperesi beadványokért szerzett abszolút első helyet. A tavalyi győztesekkel készített interjú ITT elolvasható.