Helyszínen is megbírságolható kalóztaxisok - Sürgősségi rendelettel módosította a taxitörvényt a román kormány

2019.04.10. Jogi Fórum / MTI

Sürgősségi rendelettel módosította a taxitörvényt a román kormány pénteken, megkönnyítve az engedély nélküli üzletszerű személyszállítás leleplezését.

A kabinet az Uber és a hozzá hasonló internetes fuvarmegosztó cégek betiltását követelő taxistüntetések nyomására módosította a jogszabályt. A taxisok azt kifogásolták, hogy míg az ő működésüket számos engedély beszerzéséhez kötik, és alapfeltétel a kizárólag személyszállításra használt gépkocsi, az - utas és autósok egymásra találását segítő - internetes alkalmazásokat működtető cégeknél bárki üzletszerű személyszállításra használhatja autóját, márpedig ez tisztességtelen konkurenciát jelent számukra.

A hivatalos fuvarozók által "kalóztaxisoknak" nevezett gépkocsivezetők megbírságolását gyakorlatilag lehetetlenné tette az, hogy a taxitörvény szerint eddig csak a "rendszeres" engedély nélküli üzletszerű személyszállítást büntették, márpedig a rendszerességet egy egyszerű közúti ellenőrzés során nem lehet megállapítani. Az elfogadott rendelettel törölték a "rendszeres" kifejezést, így ezentúl az alkalmi "taxisok" helyszíni megbírságolására is lehetőség nyílt.

Daniel Suciu miniszterelnök-helyettes a kormány sajtóértekezletén azt állította, hogy a kormányrendelet a kalózkodásnak akar véget vetni a személyfuvarozásban, de nem irányul senki ellen és a bukaresti kabinet az internetes fuvarmegosztók működését is szabályozni akarja egy heteken belül elfogadandó másik sürgősségi kormányrendelettel.

Az Uber romániai leányvállalata sajtóközleményben üdvözölte a kormányfőhelyettes szándéknyilatkozatát, hozzátéve, hogy megítélése szerint a már elfogadott törvénymódosítás nem érinti a céget, amely folytatni szándékszik tevékenységét.

A gazdasági szaksajtó szerint Romániában több mint tízezer - jövedelme után adózó és tb-járulékot fizető - gépkocsivezető áll szerződéses viszonyban az Uber vagy a Bolt (korábban Taxify) fuvarmegosztóval, és már több mint kétmillió utas használja az országban rendszeresen szolgáltatásaikat.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZLEKEDÉS
ROMÁNIA