Emberi Jogi Enciklopédia - Egy hiánypótló kiadvány magyar nyelven! - Kerekasztal beszélgetés a műről az idei könyvfesztivál keretében

2019.04.24. Jogi Fórum / Horváth Eszter

102 szócikk, 67 szerző, 748 oldal. Számokban így foglalható össze az a hatalmas vállalkozás, melyet prof. dr. Lamm Vanda fogott össze szerkesztőként és Emberi Jogi Enciklopédia címmel látta meg a napvilágot (Kiadó: HVG-ORAC, 2018).

Az Emberi Jogi Enciklopédia „A-tól Z-ig”, pontosabban az adatvédelmi jogtól a vízhez való jogig tartalmaz szócikkeket – alfabetikus rendben. Korunk új kihívásai (mint amilyen például az állati jogok védelme) mellett a kötetben megtalálhatóak az első, második és harmadik generációs emberi jogok. Az emberi jogok kialakulásának történetét valamint az eszmetörténeti hátteret is megismerhetjük.

A nagy egyezségokmányok, az Európa Tanács és az ENSZ égisze alatt létrejött szerződések, az Emberi Jogok Európai Bírósága, és más nemzetközi fórumok joggyakorlata mellett a hazai szabályozás, illetve az Alkotmánybíróság gyakorlata is nyomon követhető.

Hasonló kiadvány magyar nyelven még nem készült.

Az idei könyvfesztiválon a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Jogi Szekciója szervezésében kerekasztal beszélgetésre kerül sor az Emberi Jogi Enciklopédia néhány szerzőjével. A résztvevők prof. dr. Lamm Vanda – a kötet szerkesztője – prof. dr. Bragyova András és prof. dr. Kardos Gábor – a szerkesztőbizottság tagjai – és dr. Gárdos-Orosz Fruzsina lesznek. Moderátornak dr. Aczél Partos Adriennt, a PPKE JÁK könyvtárának vezetőjét kérték fel a szervezők.

Időpont: 2019. április 26. 16.00 óra

Helyszín: 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, Millenáris (1024, Budapest, Kis Rókus u. 16-20), "B" épület galéria

  • kapcsolódó anyagok
EMBERI JOGOK