Az 1.1-es adatszolgáltatásra történő kötelező áttérés határidejének elhalasztásával nagyjából egy időben, megjelentek a tervezett nyári változtatási csomag részletei az online számlaadat-szolgáltatás kapcsán.

A csomagot egyelőre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csak egy fejlesztői platformon (a GitHub-on) tette elérhetővé, ahol bárki szabadon hozzájárulhat a tartalomhoz tudástár vagy fejlesztési javaslat hozzáadásával, még a csomag véglegesítése előtt.

A fejlesztői konzultáció időtartama 1 hónap, így május végéig bárki véleményezheti és visszajelezhet a tervezet kapcsán. Ezt követően a NAV tervezetten június folyamán véglegesíti az új 2.0-ás verziószámú adatszolgáltatási sémát és július folyamán várhatóan elérhetővé teszi az erre vonatkozó teszt környezetet.  

A kötelező szintű változtatások 2020. január 1-jével lépnek érvénybe, amikortól megszűnik a jelenlegi 1.1-es verziószámú adatszolgáltatási séma támogatása, ezáltal számlaadat-szolgáltatás már csak az új séma szerint lesz teljesíthető.

„Bár a NAV az 1.1-es verzióváltás kapcsán kommunikált május végi határidőt 1 hónappal meghosszabbította, érdemes komolyan venni az év végi átállás időbeni beütemezését, hiszen jelen esetben a NAV közel fél éves felkészülési időszakot biztosít. Tehát újabb határidő halasztás nem várható, így már most érdemes elkezdeni a felkészülést az előírt változások tekintetében” – hívta fel a figyelmet Sík Richárd, a Deloitte adótechnológiai csapatának menedzsere.

A séma változásokkal együtt a jövő év elejétől átalakul az Online Számla rendszer is és várhatóan új szolgáltatásokkal bővül. E tekintetben a legnagyobb várakozás a vevő oldali számlalekérdezések automatizálására irányul.

A vevő oldali automatikus számlalekérdezések biztosítása egy részről sokak számára megoldást jelent a jogszabályi megfelelés biztosítására az önszámlázás esetén, más részről számos új lehetőséget biztosít az adózóknak, hiszen valós időben elérhetővé válik majd a bejövő oldali számlainformáció. Ez a lehetőség egyaránt lehetőséget biztosít a belföldi összesítő jelentés teljes körű automatizálására” – tette hozzá Tancsa Zoltán, a Deloitte adóosztályának partnere.