Kis helyen elfér, bárhová vihető, esőben-hóban, nyárban-télben jó játék a kártya

2019.04.21. Játékáruház.hu

A kártyajáték eredetét homály fedi, annak ellenére, hogy nagyon régi bizonyítékok vannak a létezésére. (X)

Európában található egyik legrégibb forrás a worchesteri zsinat egyik határozata, amelyben ezt a játékot konkrétan Szent Lajos francia király megtiltotta. A távoli kelet országai közül viszont Indiában, Kínában is megtalálhatók a kártya ősi formái, a maihoz hasonló, és kerek lapok formájában is. Kínai tárgyi emlékek már 1120-ból is léteznek.

A Szoti játékbolt, ajándék áruházban pedig sokféle kártyát talál, hogy biztosan ki tudja választani a kedvére való paklit.

Miért annyira jó játék?

Mindenkinek más indoka lenne. Az sem mindegy, milyen korosztályt kérdezünk meg.

A kisebbek, 4-5 éves kortól

Náluk még a legfőbb ok a sok kép. A párokat gyűjtögető kártyajátékok nekik még elsősorban ezt jelentik, kevésbé fontos a nyerés, a lapok figyelése, de az sem lényeges, hogy társasjáték.

Az állatos, mesefigurás kártyák képei lekötik őket, időnként inkább képnézegetős játékba megy át a kártyázás, de ez egy nagyon jó alap arra, hogy később a kártyázás igazi élményét is magukévá tudják tenni.

6 éves kortól

A kisiskolások már egészen másképp tekintenek erre a játékra. Nekik már fontos a nyerés, élvezik például a Fekete Péter típusú kártyák esetében a játékos “vesztét” okozó kártya mozgásának izgalmát, ők már társasjátékként kezelik a dolgot.

Persze nekik még ugyanúgy érdekes az is, hogy milyen témában díszelegnek a lapok, egy-egy izgalmas vagy vicces kártyával még szívesebben játszanak.

A kártya egy-két kivételtől eltekintve alapvetően 2 vagy annál több játékost igényel. Ettől fogva pedig tanít arra, hogyan kell egy játékban türelmesen és figyelmesen kivárni a másik játékos döntését, “lépését”.

Logikát fejleszt, memóriát épít. Nem véletlen, hogy a kártyajátékba fejlesztett oktató jellegű játékok is egyre népszerűbbek. Tanulhatnak velük a kisebbek számokat, színeket, tárgyak neveit, a kisiskolások például a szorzótáblát, szavakat, betűket ismerhetnek meg általuk.

Az ennél nagyobb gyerekek, fiatalok és felnőttek pedig komoly logikai gondolkodást igénylő kártyákat is találnak. Természetesen a hagyományos magyar és francia kártya népszerűsége töretlen. Az általuk játszható, hagyományos típusú játékok, mint a römi, kanaszta, makaó, a póker pedig klubok, baráti társaságok kedvelt játéka még ma is.

Még egy hatalmas előnye van a kártyának

Kompakt méretűek. Elférnek egy táskában, gond nélkül lehet vinni nyaralni, bulizni, utazni. Nem elhanyagolható az sem, hogy a kártyajátékoknak általában egyszerűbb szabályai vannak, mint a nagyobb dobozos társasjátékoknak. Persze vannak kivételek, de alapvetően egyszerűbb megoldást jelentenek egy jó kis szórakozáshoz.

A kártyákkal kapcsolatos kérdésekre pedig a cég elérhetőségein keresztül is kaphat választ, keresse az áruház dolgozóit bizalommal.

  • kapcsolódó anyagok
PR