Az ingyenes munkaerőpiaci jogsegélyhálózat, az úgynevezett JOGpontok 2021 végéig folytatja a tevékenységét, a szervezet továbbra is munkajogi, foglalkoztatási jogi, társadalombiztosítási és a munkavállalással összefüggő adójogi és vállalkozási kérdésekben ad tájékoztatást – közölte a Liga Szakszervezetek hétfőn.

A JOGpontok további működtetését a Széchenyi 2020 programban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) finanszírozza közel 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás felhasználásával. A jogsegélyhálózatot – a szervezet 2016-os elindulásához hasonlóan – a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), az Áfeosz-Coop Szövetség, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Iparszövetség, az Ipartestületek Országos Szövetsége és a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége működteti konzorciumi formában. A 2019 és 2021-es időszakban a konzorciumi tagok sorába lépett a Liga Szakszervezetek is. A szervezet az ország hat fejlődő régióját (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl) fedi le.

A munkaerőpiaci jogsegélyszolgálat a korábbiakhoz hasonlóan anonim módon vehető igénybe telefonon, e-mailen keresztül, illetve személyesen valamelyik JOGpontba ellátogatva, valamint idén ősszel már chaten keresztül is elérhető lesz. Emellett a JOGpontokat működtető konzorciumi tagok egy olyan országos egyeztetési, békéltetési, közvetítői, tanácsadási és döntőbírói szolgáltatási hálózat kialakítására törekszenek, amely segít a kollektív szintű munkaügyi érdekviták rendezésében és megelőzésében.

A JOGpontok több mint egy évtizede indultak, a Ginopban elnyert vissza nem térítendő európai uniós forrásnak köszönhetően.