Pozsony lesz a székhelye az Európai Munkaügyi Hatóságnak - Az uniós szerv októberben kezdi meg működését

2019.06.18. Jogi Fórum / Európai Bizottság

Június 13-dikán, röviddel megelőzve azt az ülést, amelyen a Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács hivatalosan is elfogadta az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról szóló rendeletet, a tagállamok úgy határoztak, hogy Pozsonyt nevezik ki az új Hatóság székhelyének.

Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos üdvözölte a döntést:

„Gratulálok Szlovákia kormányának és Pozsonynak, amiért rá esett a választás, hogy otthont adjon az Európai Munkaügyi Hatóság székhelyének.

Megbízásom kezdetektől fogva kiemelt prioritásnak tekintettem a méltányos munkaerő-mobilitást. Jól szervezett körülmények között a szabad mozgás ösztönzi a növekedést, segíti összekötni a vállalkozásokat a számukra szükséges készségekkel rendelkező munkavállalókkal, és mindenki számára lehetővé teszi, hogy a lehető legjobban kamatoztassa tehetségét. Ehhez azonban méltányos, egyértelmű és hatékonyan érvényesíthető szabályokra van szükség. Az Európai Munkaügyi Hatóság ennek a munkának az ékes eredménye. A hatóság támogatni fogja a munkavállalói mobilitást, és az uniós tagállamok számára olyan eszközöket fog biztosítani, amelyekre támaszkodva hatékonyabban működhetnek együtt és léphetnek fel a visszaélésekkel szemben.

Az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról szóló rendeletet rekordidő alatt sikerült elfogadni, és biztos vagyok benne, hogy a Hatóság átköltöztetése új, pozsonyi otthonába is hasonlóan zökkenőmentesen és gyorsan fog zajlani. A Hatóság októberben kezdi meg működését Brüsszelben, ahonnét a későbbiekben átköltözik új otthonába. Bízom benne, hogy a költözésre mielőbb sor kerül és a Hatóság hamarosan Pozsonyban folytathatja munkáját.”

Háttér

Juncker elnök először az Unió helyzetéről szóló 2017. szeptemberi beszédében jelentette be az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozására vonatkozó elképzeléseit. A Bizottság 2018 márciusában benyújtotta egy munkaügyi hatóság létrehozására vonatkozó javaslatát, melyről 2019 februárjában az Európai Parlament és a Tanács ideiglenes megállapodásra jutott. Az Európai Parlament után a Tanács 2019 június 13-dikán hivatalosan is elfogadta az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról szóló rendeletet, amely – az aláírását és a közzétételét követően – a napokban lép hatályba. Az új Hatóság célja, hogy biztosítsa a munkavállalói mobilitásra vonatkozó összes uniós szabály tisztességes, egyszerű és hatékony érvényesítését. Miután az alapító rendeletet véglegesen elfogadták, a Hatóság 2019-ben megkezdheti feladatai ellátását, és 2024-re teljes kapacitással működhet. 2019. október 16-án bemutatásra kerülnek az Európai Munkaügyi Hatóság igazgatótanácsának tagjai, valamint a Hatóság munkaprogramja.

A Hatóság székhelyét a tagállamok kormányainak képviselői a tagállamok által jóváhagyott eljárást és kritériumokat követve, közös megegyezéssel választották ki. Az említett eljárás értelmében az érdekelt tagállamok 2019. május 6-ig ajánlatot tehettek a Hatóság székhelyének szolgáltatására, amely ajánlatban részletesen ismertetniük kellett, hogy a kritériumokat hogyan teljesítik, továbbá meg kellett határozniuk az általuk kínált feltételeket.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
MUNKAJOG
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ