Összesen több mint 3 milliárd forint kárt okoztak 163 sértettnek – hitellel terhelt ingatlanok közvetítése során csapták be az ügyfeleket, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség hat személlyel szemben emelt vádat.

A vádirat szerint egy 50 éves férfi olyan gazdasági társaságokat vezetett, illetve irányított, amelyek elsősorban banki hitellel terhelt és követeléskezelésre kiadott ingatlanok közvetítésével és értékesítésével foglalkoztak. A társaságok 2011-2016. években több magán- és jogi személlyel kötöttek szerződéseket, amelyek azt célozták, hogy a cégek a hitellel terhelt ingatlanokat a piaci ár alatt megszerezve, szintén kedvezményes áron adják el az ügyfeleiknek. Az ügyfeleknek legalább a vételár felét kitevő vételárrészletet, valamint megbízási díjat kellett előre letétbe befizetniük egy – az elkövetésbe bevont 55 éves – ügyvédnek. A letétet az 50 éves férfi cégei akkor kaphatták volna meg, amikor az ügyfelek tehermentes tulajdonba kerültek volna, azonban a férfi több esetben meg sem kísérelte megszerezni az ingatlanokat, más esetekben pedig nem az ügyfeleknek adta azokat tovább. Az ügyvéd megszegve kötelességét, társa rendelkezése szerint, idő előtt elutalta a letéti összegeket. A vádirat szerint az ügyintézésben és a szerződéskötésekben további két terhelt, egy 30 és egy 49 éves nő segédkezett, illetve az egyik ügyletnél két ingatlanközvetítő is csalárd módon részt vett a károkozásban.

A 301 oldalas vádirat részletesen tartalmazza, hogy a sértettek miként szenvedtek 3-27 millió forint közötti kárt.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a leírtak alapján hat személlyel szemben emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt.

A vád tárgyát üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette, ügyvédi visszaélés bűntette és más bűncselekmények képezik. Van olyan vádlott, akinek a cselekményeit – bizonyítottság esetén, a halmazati szabályokra is figyelemmel – a törvény öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.